Elektrisch rijden niet veel duurder dan op benzine

_elektrische-auto-niet-veel-duurder-dan-benzineauto_-041217.jpg

Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto. Dit blijkt uit berekeningen van de ANWB, als onderdeel van een breder onderzoek naar elektrisch rijden. Uit de studie blijkt dat 38 procent van de Nederlandse consumenten interesse heeft in elektrisch rijden.

De prijs per kilometer van een nieuwe benzineauto is 50,6 cent, terwijl die van een nieuwe elektrische auto 55,9 cent bedraagt. De tarieven zijn berekend op basis van vier jaar gebruik en 15.000 gereden kilometers per jaar. In het rekenvoorbeeld kost de benzineauto 632 euro per maand, de elektrische 689 euro.

'Elektrisch rijden niet veel duurder'

Volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen is elektrisch rijden daarmee wel duurder, maar volgens hem niet veel duurder. 'Terwijl dat in de beleving van mensen nog wel het geval is.'

Van de ondervraagden geeft 85 procent aan dat milieuwinst de belangrijkste reden is om te kiezen voor een elektrische auto. 46 procent zegt dat te willen doen omdat de auto voordelig is in gebruik. 44 procent zegt voorbereid te willen zijn op de toekomst, terwijl 38 procent zegt 'van nieuwe dingen te houden'.

65 procent vindt elektrische auto te duur

Bij redenen om niet te kiezen voor elektrisch zegt 65 procent dat de auto te duur is in aanschaf. 31 procent vindt de actieradius onvoldoende. 26 procent zegt te wachten tot de elektrische auto meer gangbaar is, 24 procent vindt dat er te weinig laadpalen zijn. Van de ondervraagden is 21 procent niet geïnteresseerd in elektrisch rijden, terwijl 41 procent hier neutraal tegenover zegt te staan.

Van Bruggen: 'Het nieuwe kabinet wil dat er in 2030 alleen nog maar nieuwe elektrische auto's worden verkocht. Dat is al over twaalf jaar. Wij gaan dit onderzoek vanaf nu elk jaar doen, om te zien waar we staan met elektrisch rijden. Zodat we met z'n allen een mooie transitie naar elektrisch kunnen maken.'

Bron: ANP

Meer over