background branding

'Elektrische apparaten lastiger te repareren'

oudetv_780.jpg

Elektrische apparaten zijn steeds lastiger te repareren. Dat concluderen de stichting Natuur & Milieu en Stichting Repair Café na een onderzoek onder vierhonderd coördinatoren van Repair Cafés.

Bij de cafés kunnen mensen hun kapotte apparaten laten maken. Bezoekers brengen vooral koffiezetapparaten, stofzuigers en video- en audioapparatuur mee. In totaal 70 procent van de ondervraagde coördinatoren geeft aan dat het steeds lastiger wordt om elektrische apparatuur te repareren.

Verlijmd en versmolten

Apparaten zijn niet open te maken, er is specialistisch gereedschap nodig of de onderdelen zijn verlijmd en versmolten. Ook een tekort aan reserveonderdelen is vaak een belangrijke belemmering.

Langer leven, beter te repareren

Natuur & Milieu wil afdwingen dat fabrikanten van elektrische apparatuur zorgen voor een langere levensduur en betere reparatiemogelijkheden. De organisatie lanceert daarom het Meldpunt Kapotte Apparaten waar iedereen zijn kapotte elektrische apparaat kan melden. Voorwaarde is dat het apparaat binnen een jaar na de garantietermijn is stukgegaan of dat het lastig te repareren is.

Bekijk ook de uitzending die Radar maakte over de levensduur van apparaten, en de fotocompilatie van oude apparaten die juist wél lang meegaan.

Bron: ANP