background branding

Elektronica kopen bij webshop eGlobal Central: waar moet je rekening mee houden?

eglobal-central-780.jpg

Bij webwinkel eGlobal Central kun je terecht voor allerlei elektronica en gadgets van veel verschillende merken. Waarmee moet je rekening houden als je koopt bij een bedrijf als eGlobal Central?

Afgaand op reviews online heeft de vanuit Hong Kong opererende webshop een hoop tevreden klanten, maar zijn er ook verbeterpunten.

Wat is eGlobal Central?

Webwinkel eGlobal Central is volgens de omschrijving op zijn eigen website een 'wereldwijde online shop voor alle merken van consumentenelectronica en gadgets afkomstig vanuit de hele wereld'.

EGlobal Central is een van oorsprong Aziatische webshopbedrijf: het hoofdkantoor is gevestigd in Hong Kong. In de afgelopen vijf jaar heeft de eGlobal groep ook online winkels geopend in Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk en Polen.

Verder valt er te lezen dat de winkel 'zijn uiterste best doet' om de laagst mogelijk prijs te bieden de producten die het verkoopt. Een prijsvechter dus, en inderdaad zijn prijzen van artikelen op de site geregeld lager dan elders - soms een beetje, soms enkele tientjes of meer.Lees ook AliExpress: hoe zit het met betrouwbaarheid, garantie en douanekosten?

Klanttevredenheid: wisselende verhalen

'Al onze klanten zijn blij door onze snelle levering en klantenservice,' vermeldt de site ook nog. Maar dat die bewering niet klopt, blijkt al snel zodra je even Googelt. Onder andere op ons eigen Radarforum delen diverse ontevreden klanten hun ervaringen.

Zo schrijft B-West: 'Heb hier ook recent een bestelling geplaatst. Nou ja, recent. Meer dan een maand geleden en nog steeds niets ontvangen. Wat mij betreft dus eens maar nooit weer!'

En Canilyas wanhoopt: 'Ondertussen twee maanden aan het wachten op een bestelling... PayPal geeft aan niks te kunnen betekenen omdat de betaling al is overgemaakt, blijkt... Ik snap het niet, afstand doen van mijn bestelling gaat ook al niet. Reactie krijg ik al weken niet meer.'

Dat de klanttevredenheid beter kan, wil echter niet zeggen dat er helemaal geen klanten met positieve verhalen zijn. Ook die melden zich in het topic:Regina675 bestelt regelmatig bij eGlobal Central: 'Onder andere camera, meerdere lenzen. Altijd keurig binnen één week geleverd, fabrieksgarantie. Ook iedere keer track-and-tracecodes ontvangen om de artikelen te volgen. Helemaal niets mis mee. Betalen met PayPpal is altijd goed gegaan. Ik ben er zeer tevreden mee.'Rwezenaar heeft al meerdere goede ervaringen en tilt niet zo zwaar aan de soms wat langere levertijd: 'Ik begrijp de negatieve reacties over Eglobalcentral niet echt. Ja, het is een webwinkel gebaseerd in Hong Kong. Dat staat netjes vermeld, in zowel de voorwaarden als op de site zelf. Alle bestellingen die ik tot nu toe heb gedaan zijn netjes aangekomen. Ja, soms duurt het inderdaad iets langer, maar dat kan je verwachten als je uit Azië bestelt. Gewoon een beetje geduld hebben is het devies.'ToT laat weten: 'Drie keer voor best hoge bedragen bestellingen gedaan (wat me echt vele honderden euro's gescheeld heeft ten opzichte van reguliere winkels) en hoewel het vaak wel wat langer duurt voor het binnenkomt, is het elke keer wel gewoon binnengekomen en heb ik tot op de dag van vandaag gewoon veel plezier met de camera, lenzen en reserveaccu die ik besteld heb. Heb je niet veel haast en je wil veel geld besparen, dan is eGlobal zeer zeker een aanrader!'

Op het gebied van klachtafhandeling zijn ook zowel positieve als negatieve ervaringen te vinden.AnnekeSt laat weten: 'Wegens een financiële tegenvaller moest ik mijn bestelling annuleren en heel hard hopen dat ik m'n geld terug kreeg. Het heeft 9 werkdagen geduurd maar het geld staat weer netjes op mijn rekening. Via de mail heel netjes en fijn contact gehad met een Nederlandse medewerkster.'M.A. Otten had een Samsung Galaxy besteld, maar kreeg die niet geleverd. 'EGlobal Central Nederland schoof de schuld af op de koerier en beloofde deze in gebreke te stellen. Als dat wat opleverde zou ik mijn geld of een deel ervan terugkrijgen. Daarna, ondanks enkele mails van mijn kant waarin ik mijn geld terugeiste, heb ik nooit meer wat vernomen.'

Een paar dingen die opvallen in het topic als geheel:

  • diverse mensen klagen al terwijl ze 'pas' enkele weken op hun bestelling hebben gewacht, terwijl de levering van een dergelijke webshop vaak langer in beslag neemt dan dat
  • meerdere negatieve ervaringen betreffen niet zozeer het bestelproces of het product zelf, maar de klachtafhandeling
  • het aantal positieve ervaringen lijkt al met al groter te zijn dan het aantal negatieve

Leveringstermijnen: soms lang wachten op je eGlobal Central-bestelling

Hoewel het bedrijf vestigingen heeft in diverse Europese landen, kan een eGlobal Central-bestelling enige tijd op zich laten wachten. Op de website vermeldt het bedrijf dat bestellingen er na verzending 'normaal gesproken 6 tot 8 werkdagen' over doen om bij de koper aan te komen, en inderdaad rapporteren verschillende consumenten, onder andere in het topic op het Radar forum, dat ze hun product na anderhalve week in huis hadden.

Het kan echter ook een stuk langer duren, getuige andere verslagen. Zelf bouwt de winkel al het nodige voorbehoud in op de website als het gaat om verzendtermijnen: 'Artikelen die op voorraad zijn, worden binnen 24-72 werkuren (tijdens onze werkdagen) verzonden.' En verderop: 'Wanneer wij uw bestelling niet binnen 5-7 werkdagen kunnen verzenden, zullen wij u per e-mail op de hoogte brengen met een verklaring en van een geschatte verzenddatum.'

Daarna moet het artikel soms nog een lange reis afleggen, waardoor de levertijd - afgaand op de reacties op ons forum - kan oplopen tot meerdere weken.

Doordat eGlobal Central vestigingen heeft in onder andere de Europese Unie, zou je als klant niet hoeven op te draaien voor invoerrechten, zoals bij andere buitenlandse webshops zoals AliExpress weleens het geval is. Op het Radar forum lezen we in elk geval geen berichten van mensen die tegen dergelijke kosten aanliepen.

Nederlandstalige site maar geen Nederlandse regels

In de praktijk blijkt het nogal eens lastig om problemen met eGlobal Central opgelost te krijgen en je recht te halen, getuige verhalen van diverse forumgebruikers, zoals dit bericht van Martijn328. Waar kun je in zo'n geval (dus als je er met de winkel zelf niet uitkomt) terecht?

Met klachten over winkels bínnen de EU kun je dan aankloppen bij het Europees Consumenten Centrum (ECC). Echter, hoewel eGlobal Central zich met zijn Nederlandstalige website en .nl-adres nadrukkelijk (ook) op de Nederlandse markt richt, geeft het ECC desgevraagd aan geen inhoudelijke klachten over deze webwinkel te behandelen, aangezien het hoofdkantoor niet in de EU gevestigd is maar in Hong Kong. Het ECC helpt consumenten wel op weg met advies.

Je kunt je beklag te doen bij de consumentenautoriteit van het land waarin de webwinkel gevestigd is, te vinden via de website van de International Consumer Protection and Enforcement Network (ICPEN).

In het geval van eGlobal Central kun je het proberen bij de State Administration for Industry & Commerce (SAIC) of the People's Republic of China, maar het is de vraag of men je daar daadwerkelijk kan helpen en of dat je tijd en moeite waard is. 

Tips: hier moet je rekening mee houden als je bestelt bij eGlobal Central

Je kunt dus (heel) goedkoop uit zijn door te bestellen bij eGlobal Central, maar daar staan een paar mogelijke ongemakken tegenover. We kunnen je de volgende tips meegegeven, onder andere afgaande op ervaringen van onze forumgebruikers.

  • je bestelling kán lang op zich laten wachten (maar soms heb je je bestelling al na een dag of tien)
  • het kán zijn dat je een afwijkende versie van je product geleverd krijgt, bijvoorbeeld omdat het eigenlijk bestemd is voor de Aziatische markt, of met een handleiding die alleen maar in het Engels is
  • mocht er iets mis gaan, dan kán het lastig zijn om hierover je communiceren met de klantenservice (maar soms verloopt het ook juist heel soepel)
  • bepaal voor jezelf of de soms (veel) lagere prijzen opwegen tegen bovenstaande haken en ogen.