Eén proefpersoon, twee verschillende uitslagen: wat gaat er mis bij Herstart je Gezondheid?

Met slechts één druppel bloed weten of je lichaam is geïnfecteerd met ziekmakende bacteriën of aandoeningen zoals Lyme of Pfeiffer. Dat is de belofte van Herstart je Gezondheid. De alternatieve praktijk presenteert na de uitslag van je bloedtest direct een behandelplan met een kostenplaatje van honderden euro’s. Maar hoe betrouwbaar zijn de resultaten van deze bloedtesten?
 

De redactie van Radar ontving meerdere (anonieme) klachten over de therapieën van Herstart je Gezondheid, een praktijk die behandelingen biedt tegen onder andere vermoeidheid, depressies en de ziekte van lyme. En dit alles begint met slechts één druppel bloed.

Op dezelfde dag heeft Radar twee vestigingen van Herstart je Gezondheid bezocht voor een ​​zogenaamde 'Bio Energetische Bloedtest'. Door slechts één druppel zouden ze kunnen vaststellen of er sprake is van de ziekte van Lyme, Pfeiffer of andere aandoeningen of ziektes. Deze factoren worden allemaal uitgedrukt in percentages.

Bloedtest uitslag 1

Uit de eerste uitslag blijkt dat onze medewerker, op een schaal van 0 tot 100 punten, maar liefst 73 punten heeft voor het Epstein-Barr-virus, dat ook wel bekend staat als de ziekte van Pfeiffer. Gelukkig is er nul sprake van de ziekte van Lyme. Wel scoren we maar liefst 54 punten op ‘Candida overbelasting’, volgens Herstart je Gezondheid zou deze score onder de tien moeten blijven. Gelukkig krijgen we meteen een behandelplan mee naar huis.

Bloedtest uitslag 2

Alvorens we beginnen met onze behandeling, gaan we langs bij de tweede locatie van Herstart je Gezondheid. En wat blijkt: uit de uitslag van het tweede bloedonderzoek blijkt dat we hier helemaal geen ziekte van Pfeiffer hebben, we scoren zelfs nul punten de schaal. We hebben wel een andere ziekte: borrelia, ook wel bekend als de ziekte van Lyme. Ook bij de tweede test is de score op ‘Candida overbelasting’ veel te hoog: 48 punten.

Eén druppel bloed

Twee compleet verschillende uitslagen bij dezelfde persoon op dezelfde dag, hoe kan dat? Klinisch chemicus Marc Elisen en arts-microbioloog Jean-Luc Murk zijn uitermate kritisch op de meetmethode van Herstart je Gezondheid: ‘Met de technieken die wij in de medische zorg gebruiken is het onmogelijk om dat allemaal uit een druppeltje bloed te halen’, aldus Elisen.

Candida overbelasting?

En dan is er nog die veel te hoge score ‘Candida overbelasting’. Wat is dat eigenlijk? ‘Candida is een gist, maar dat hoort niet in het bloed thuis. Als Candida in het bloed terechtkomt, is dat levensbedreigend. Daar moet je heel snel een goede behandeling voor krijgen. Dat gebeurt eigenlijk altijd in het ziekenhuis via een infuus. Als je dat niet doet, dan ben je binnen twee weken dood.’

Flink betalen voor een behandelingen

De uitslagen van onze bloedtest zijn niet mals. Een laag biofotonen-niveau, een veel te hoog percentage spin-inversie, Pfeiffer en/of Lyme en ook nog eens meerdere organen waarvan het energieniveau (veel) te laag is. Oprichter Kaj Alexander de Vries van 'Herstart je Gezondheid' laat ons heeft weten dat dit alles te genezen is door middel van zijn therapie. Voor acht complete behandelingen betaal je 1000 euro, oftewel 125 euro per behandeling. Wie een strippenkaart aanschaft betaalt 'slechts' 870 euro. Maar wat houdt zo’n behandeling in?

Onze (gratis) proefbehandeling bestaat uit drie onderdelen: spin-inversietherapie, biofotonentherapie en bioresonantietherapie. Spin-inversie zou het gedrag van de elektroden in de lichaamscellen veranderen. De biofotonentherapie zou onder meer het zelfgenezend vermogen van het lichaam herstellen door middel van een speciale lamp. Tenslotte zou bioresonantietherapie de organen en meridianen van het lichaam weer afstellen op de optimale resonantie. Dit gebeurt d.m.v. een speciale bioresonantie-mat. 

Inhoud van de therapie rammelt

Volgens Wouter Serdijn, professor in de bio-elektronica, komt licht niet verder dan 1 cm in de huid. Dat betekent dat deze therapieën niet kunnen worden gebruikt om de organen te verbeteren. ‘Het licht kan daar gewoon niet bij. Het is wat mij betreft een mooi verpakt broodje aap verhaal.'

Naast de prijzige behandelingen is er nog een element waar geld aan wordt verdiend: de Orgonite Healing Disc. Een platte schijf die je thuis zou kunnen leggen en zou beschermen tegen de negatieve invloeden van straling. Volgens Wouter Serdijn, professor in de bio-elektronica, doet de disc helemaal niets. In een speciale ruimte test hij welke invloed de schijf heeft op de wifi-signalen binnen de ruimte. De conclusie van Wouter? Hij doet niets. Het kostenplaatje? 299 euro.

Kaj beweert dat de antennes op de healing disc gemaakt zijn van 22 karaats goud. Maar is dat wel echt zo? Volgens de TU Delft is het grootste deel van de logoplaat eigenlijk gemaakt van koper (zo'n 90%) en nikkel ( zo'n 10%). Het gouden gedeelte is slecht 0.2% van de plaat.

Altijd letten op de kleine lettertjes

Herstart je Gezondheid heeft het over de mogelijkheid om door hen gediagnosticeerde ziekten te genezen en biedt behandelingen aan, maar heeft in kleine letters een medisch disclaimer op hun website en in hun folders. Hierin wordt gesteld dat de informatie niet ter vervanging is van medische professionals en wordt vermeld dat ‘alle gestelde claims nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen zijn’. Valt dit te rijmen met de adviezen die worden gegeven aan bezoekers van de kliniek? Nee, aldus Murk. ‘Ik vind het heel erg dat er misbruik wordt gemaakt van mensen die klachten hebben en beloftes worden gedaan die naar mijn idee niet waargemaakt kunnen worden’

Eigenaar komt langs in de studio

In de studio van Radar geeft Kaj Alexander, eigenaar van Herstart je Gezondheid, aan dat hij geen chemische analyse van bloed uitvoert, maar in plaats daarvan gebruik maakt van een 'bio-energetische bloedtest'. ‘Het bloed wordt gebruikt om bij het energieveld van de patiënt te komen. De hoeveelheid bloed is niet relevant.’ 

Hoe kan kan dat onze medewerker twee verschillende uitslagen kreeg? ‘De eerste meting heeft het veld beïnvloed. Je moet minimaal 10 dagen wachten na de eerst meting.’ 

Niet naar de huisarts

Kaj is niet van plan om iemand die de diagnose van de ziekte van Lyme heeft gekregen door te verwijzen naar een huisarts, en zegt: ‘Dat is aan de persoon zelf’. Hij blijft ook bij zijn beweringen dat hij reuma en migraine kan genezen.

Meer over