background branding

Je 'innerlijke guru' vinden met kruidenmiddel van Giel Beelen? | Radar Checkt!

'Toegang tot je innerlijke kracht' en 'verbinding met het al', dat claimt het kruidenmiddel Shambala van radio-dj Giel Beelen. Een paar druppels onder de tong per dag moet genoeg zijn om 'je innerlijke guru te vinden'. Het middel wordt als onschuldig kruidenmiddel op de markt gebracht, maar Fons spreekt farmacologen die componenten van het middel vergelijken met een antidepressivum.

Caapi en bobinsana

Caapi en bobinsana, het zijn de twee planten die zijn verwerkt in het kruidenpreparaat Shambala van Giel Beelen. Volgens de beschrijving van het product worden de twee ingrediënten onder leiding van een sjamaan verzameld in het Amazonegebied in Ecuador. Caapi is een MAO-remmer, die ook wordt gebruikt in antidepressiva.

Farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut, Thomas Dorlo, begrijpt niet dat dit product op de markt te koop is. 'Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat, maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum. Naar antidepressivum is jaren onderzoek gedaan. Je krijgt het alleen op recept van een arts.' Ook farmacoloog Renger Witkamp vindt het product zorgelijk. 'Als je de website leest is het schrikbarend. Ik begrijp niet dat Beelen zich hiervoor leent. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden.'

Update

Radar overspoeld met reacties na uitzending over kruidenmiddel Giel Beelen

Het Radar-item over Shambala, het kruidenmiddel van radio-dj Giel Beelen, houdt de gemoederen bezig. Na de uitzending van maandag 11 oktober kregen we vele reacties binnen. Ook op social media zijn er veel Tweets en andere berichten te lezen. Op het Radarforum werden binnen enkele dagen bijna vijftig reacties geplaatst. 

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over de exacte stoffen in het product. 'Er wordt gepraat over grammen, maar je weet niet wát er exact in zit van de planten. De caapiplant alleen al bestaat uit duizenden stoffen. De bijsluiter maakt je niet wijzer', zegt Witkamp.

'Bij een antidepressivum is goed gekeken naar hoeveel je moet nemen', legt Dorlo uit. 'Maar bij dit product heb je geen flauw idee welke dosering je aan het nemen bent. Er lijkt wel een antidepressieve werking in te zitten.' Een antidepressieve werking is niet waarvoor je het middel gebruikt volgens de bijsluiter.

'Een of ander goedje?'

'Hartopener, toegang tot je innerlijke kracht, meer aanwezig in het nu, verbinding met het al, op weg naar sereniteit en ontdek je missie hier op aarde', zouden de uitwerkingen zijn van Shambala. 'Als het echt is dat je tot jezelf komt en je conflicten worden opgelost bij het innemen van het product, dan hebben we hier te maken met een stof die je echt moet classificeren met drugs', zegt Witkamp. 'Als het niet die uitwerking heeft, dan heb je voor 40 euro een of ander goedje gekocht van vijf milliliter gekocht.'

Hoe denkt Giel Beelen zelf over Shambala? Fons neemt wat druppeltjes onder de tong, vindt hij zijn 'innerlijke guru'? Je kun het volledige interview hier bekijken:

Forumreacties

105
  • Door Radar

'Toegang tot je innerlijke kracht' en 'verbinding met het al', dat claimt het kruidenmiddel Shambala van radio-dj Giel Beelen. Een paar druppels onder de tong per dag moet genoeg zijn om 'je innerlijke guru te vinden'. Het middel wordt als onschuldig kruidenmiddel op de markt gebracht, maar sommige farmacologen vergelijken componenten van Shambala met een antidepressivum. Je kunt de uitzending van 11 oktober 2021 hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/vind-je-innerlijke-guru-met-kruidenmiddel-van-giel-beelen-radar-checkt/

  • Door Lowieze

Zulke rommel zou gelijk verboden moeten worden.

  • Door Nijogeth

Je voelt je er dus wel een stuk minder depressief door, dus de werking zal dus enigszins kloppen ;)