background branding

NVWA: 'Kruidenpreparaat Montalin bevat illegaal toegevoegde pijnstillers'

06072021kruidenpreparaat.jpg

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten het kruidenpreparaat Montalin niet te gebruiken. Het bevat naast kruiden ook illegaal toegevoegde pijnstillende geneesmiddelen maar dat staat niet op de verpakking.

Volgens de NVWA hebben de webshops die dit middel verkochten de handel gestaakt. Het wordt echter nog wel via besloten groepen verkocht. Montalin wordt genomen bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine, reuma en bronchitis.

Lareb over Montalin

Bijwerkingencentrum Lareb maakte eerder dit jaar al bekend dat het kruidenpreparaat uit Indonesië pijnstillende geneesmiddelen bevat. Het gaat om de ontstekingsremmende pijnstiller NSAID en paracetamol. Uit meldingen die Lareb ontving bleek dat gebruikers opvallend snel pijnvermindering hadden na gebruik van het kruidenpreparaat.

'Het is verboden om deze farmacologisch actieve stoffen toe te voegen aan kruidenpreparaten. Mensen die Montalin gebruiken kunnen zonder dat ze het weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen', aldus de NVWA.

Bron: ANP