Eneco, Vattenfall en Essent vragen toch om je meterstand op 1 januari

22-12-25-energie-meterstand-kwh-prijsplafond-eneco-essent-vattenfall-191554832_s.jpg

Als je geen werkende slimme meter hebt, dan vraagt je energieleverancier waarschijnlijk binnenkort om je meterstand door te geven. Eneco, Vattenfall en Essent zullen klanten vragen naar hun meterstanden op 1 januari 2023. De energieleveranciers wisten tot voor kort niet of hen dat zou lukken. Dat meldt RTL. 

De leveranciers willen je energieverbruik tot 1 januari weten zodat ze kunnen berekenen welk deel van jouw verbruik onder het prijsplafond voor energie valt. Het plafond gaat in op 1 januari en garandeert relatief lage prijzen voor gas- en energieverbruik dat onder een verbruiksgrens blijft.

Grofweg werkt het plafond zo: voor de eerste 1200 kuub gas die je verbruikt, betaal je 1,45 euro per kuub; voor de eerste 2900 kWh stroom betaal je 40 cent per kWh. Maar in de praktijk ligt de werking van het plafond moeilijker, zoals je hier kunt lezen.

Krijg jij bericht van je leverancier?

Je kunt een bericht van Eneco, Vattenfall en Essent verwachten als je een domme meter hebt, oftewel een 'conventionele meter'; als je een slimme meter hebt maar die niet laat uitlezen door je leverancier; of als je een slimme meter hebt die een storing heeft.

Essent en Eneco wisselen schatting in voor meting

Essent en Eneco zeiden eerst dat zij het energieverbruik van klanten zouden schatten, in plaats van de meterstand op te vragen. Nu vragen ze dus toch om de stand van domme meters. Vattenfall liet op 10 december al weten dat te gaan doen. 'Klanten hoeven niet te bellen, maar kunnen zelf de meterstanden eenvoudig doorgeven via de instructies in de email of brief die ze ontvangen,' zegt Vattenfall tegen RTL. 

Wat als je je meterstand niet doorgeeft?

Als je de stand van je meter op 1 januari niet doorgeeft, of niet op tijd doorgeeft, dan zal je energiebedrijf alsnog jouw verbruik schatten.

Bewijs voor je meterstand?

Je hoeft geen foto of video van je energiemeter mee te sturen als bewijs. Dat mensen makkelijk kunnen frauderen met de stand van hun domme meter, weet brancheorganisatie Energie-Nederland wel, laat zij weten: 'Zo worden er vaak meterstanden van de verkeerde meter opgegeven, cijfers vergeten, hoog- en laag tarief verwisseld of worden fictieve getallen doorgegeven.' 

Bron: RTL Nieuws