Blijf je onder het prijsplafond? Zelfs dan moet je misschien hogere tarieven betalen

Prijsplafond36305626_l.jpg

Het prijsplafond dat op 1 januari ingaat werkt niet hetzelfde voor elk huishouden, meldt RTL Nieuws. In de praktijk blijkt dat veel huishoudens die onder het verbruiksplafond blijven van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar, toch deels hogere tarieven moeten betalen. Je hebt een gemiddeld energieverbruik nodig om tot het plafond te komen en alleen maar de verlaagde tarieven te hoeven betalen. Dat ligt aan de rekenmethode van de overheid.

De rekenmethode die het ministerie van Economische zaken en Klimaat heeft bedacht, met de bedoeling de uitvoering goed te laten gaan, is de oorzaak. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat deze regeling zo gemaakt is vanwege boekhoudkundige redenen. De methode houdt rekening met de jaarrekening: het prijsplafond is opgedeeld in twee periodes, voor en na de jaarrekening.

Plafond voor en na de jaarrekening

NU.nl heeft een rekenvoorbeeld opgesteld dat duidelijk maakt hoe het prijsplafond met de twee periodes gaat werken. 

Stel: je krijgt je jaarafrekening op 13 april. In de periode daarvoor, 1 januari tot en met 12 april, mag je volgens prijsplafond 976 kilowattuur stroom gebruiken. De rest van het jaar is het dan nog 1924 kilowattuur. En verbruik je je energie op een andere manier, bijvoorbeeld 1100 voor 13 april en de rest van het jaar 1.750, blijf je met je totale rekening onder de 2900 kilowattuur. 

Toch betaal je meer dan de prijs van het prijsplafond voor de eerste drieënhalve maand, omdat je meer dan de aangegeven 976 kilowattuur hebt gebruikt. Dat je de rest van het jaar minder dan gemiddeld verbruikt en in totaal onder de 2900 zit, maakt niet uit.

Twee periodes

Het prijsplafond is dus opgedeeld in twee periodes. Deze periodes zijn voor iedereen anders, omdat je de jaarrekening krijgt op de dag waarop je je contract hebt afgesloten. Bij het afspreken van het maximale verbruik per periode, is meegenomen wat de gemiddelde temperatuur zal zijn. In de zomer is het plafond lager dan in de winter. 

De energieleverancier mag de verlaagde energieprijs alleen vragen voor alle energie wat je tot die dag had mogen gebruiken. Ga je voor de jaarrekening over het afgesproken aantal kilowattuur of kuub gas, dan moet je daar de contractprijs over betalen. Gebruik je minder? Dat vervalt, je kan dat niet meenemen naar de rest van het jaar.

Bron: RTL Nieuws/NU.nl