background branding

Definitief prijsplafond bekend, zoveel ga jij betalen

Gas-elektriciteit181384702_m.jpg

Het kabinet heeft toch op tijd een energieplafond kunnen vaststellen, meldt RTL nieuws. Dit maakte minister Jetten voor Klimaat en Energie vrijdag bekend. Door het prijsplafond zijn zo goed als alle huishoudens vanaf 1 januari minder geld kwijt aan energie. Al lijkt het niet voor iedereen hetzelfde te werken.

Het plafond rond krijgen kostte veel tijd, omdat het kabinet moeite had met een plan om te voorkomen dat energieleveranciers winst maken met geld dat uit de staatskas komt. Het bedrag dat niet door de klant betaald wordt, maar wel betaald moet worden aan de energieleveranciers, wordt namelijk door de staat betaald. 

Geen zorgen voor klant

Het kabinet was daarom bang dat de energieleveranciers de prijs hoog zouden houden. Dat maakt voor de klant niet uit; zij hebben een plafond van maximaal 1,45 per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom.

Maximaal winstmarge

Het plan van het kabinet is nu om een maximaal winstmarge bij de energieleveranciers neer te leggen. De winstmarge mag niet hoger zijn dan het gemiddelde van de voorgaande jaren. Mocht de leverancier wel een hogere marge hebben, dan moet de subsidie die teveel ontvangen is, terugbetaald worden.  

Opgelucht

Minister Jetten zegt opgelucht te zijn. ‘Er is de afgelopen maanden keihard gewerkt om het prijsplafond vanaf 2023 in te laten gaan. Ik ben blij dat we daar samen met de energieleveranciers en alle andere betrokken partijen onder hoge tijdsdruk in zijn geslaagd.’

Gewone gas- of elektriciteitsaansluiting

Voor mensen met stadsverwarming en mensen met een gewone gas- of elektriciteitsaansluiting is dit prijsplafond goed nieuws. Het plafond van stadsverwarming zit op 47,38 euro per gigajoule warmte.

Blokverwarming

Er is nog geen nieuws voor mensen met blokverwarming. Bij blokverwarming hebben meerdere appartementen een gas- of elektriciteitsmeter. Mensen met blokverwarming hebben dus weinig aan het prijsplafond dat tot 1200 kuub gas en 2900 Kwh stroom gaat. Het kabinet hoopt een oplossing voor deze situatie te hebben ‘voor het einde van het jaar’. Radar besteedde al eerder aandacht aan het prijsplafond rondom blokverwarming. Meer informatie vind je hier.

Bron: RTL Nieuws