Eneco verlaagt terugleververgoeding toch niet, na kritiek van Consumentenbond

Eneco-gebouw-vlagANP-446221134.jpg

Eneco schrapt de aangekondigde verlaging van de vergoeding voor stroom die consumenten met een vast contract terugleveren aan het net. Dat heeft de energieleverancier besloten na kritiek van de Consumentenbond, die zei dat dat bij mensen met een vast contract helemaal niet mag en eiste een terugdraaiing van de verlaging. Daar was toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) het mee eens.

'Eneco heeft besloten de afgesproken vergoeding gedurende de looptijd van het contract te handhaven. Klanten worden hierover persoonlijk geïnformeerd', meldt de leverancier. Eneco had begin september aangekondigd de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom te verlagen van 0,56 euro per kilowattuur naar 0,09 euro per kilowattuur. Ook bij dochterondernemingen WoonEnergie en Oxxio wordt de verlaging ingetrokken.

Huishoudens met tien zonnepanelen of meer

Alleen voor klanten die meer stroom terugleveren dan zij verbruiken geldt deze vergoeding. De ACM zegt dat dit in de praktijk alleen huishoudens met een gemiddeld verbruik zijn die zo'n tien zonnepanelen of meer hebben. 'Heel veel mensen met zonnepanelen wekken minder op dan ze verbruiken', legde een woordvoerder uit.

Consumentenbond eiste rechtsomkeert

De Consumentenbond had geëist dat Eneco deze onrechtmatige tariefswijziging binnen veertien dagen zou terugdraaien en gedupeerde klanten daarover persoonlijk zou informeren. De sommatie gold ook voor WoonEnergie en Oxxio.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: ANP