Eneco schuift datum tariefswijziging op

Eneco.jpg

Een groep klanten van Eneco hoeft pas later dan aanstaande zaterdag hogere tarieven te betalen voor gas en elektriciteit na kritiek van de Autoritieit Consument en Markt (ACM). Volgens die toezichthouder moeten energieleveranciers klanten minimaal dertig dagen vooraf inlichten over een prijsverhoging, maar Eneco had zich niet aan die termijn gehouden voor een tariefsverhoging die 1 oktober in zou gaan.

Eneco houdt nog altijd vol volgens de wet- en regelgeving te hebben gehandeld, maar zegt nu duidelijkheid te willen verschaffen. Bij klanten die al zijn geïnformeerd over de aanstaande prijsverhoging wordt de termijn verlengd tot dertig dagen na dit bericht. 'Dus, als de klant op 25 september een bericht van ons heeft ontvangen met een nieuw tarief, dan gaat dat tarief vanaf 25 oktober in', schrijft het bedrijf. De prijzen blijven hetzelfde als eerder gemeld.

Energiemaatschappijen riskeren boete

Eerder op donderdag kondigde de ACM een onderzoek aan naar het handelen van de energiemaatschappijen die van plan waren zaterdag hun tarieven te verhogen. Bedrijven die zich niet aan de termijn houden, riskeren een boete.

Essent en Vattenfall

Branchegenoten Essent en Vattenfall gingen al eerder overstag. Bij Essent betekende dit dat de wijziging van de energietarieven pas 7 november zal ingaan, in plaats van 1 oktober. Vattenfall zegt dat niet alle klanten dertig dagen voor 1 oktober officieel een mail of brief hebben gehad. Om klanten duidelijkheid te bieden, houdt Vattenfall daarom nu dertig dagen aan.

Minder profiteren prijsverandering

Voor Eneco betekent de aanpassing dat de inkoop van stroom en gas nu eerder moet plaatsvinden dan tot nu toe gebruikelijk was. Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat ook tot gevolg hebben dat klanten minder snel van prijsveranderingen op de groothandelsmarkt kunnen profiteren, aldus Eneco.

Prijsplafond energiebedrijven

Eneco zegt verder samen met andere energiebedrijven en het kabinet te werken aan het prijsplafond. Het instellen ervan moet zorgen voor een minder forse energienota voor huishoudens. Veel details over het plafond zijn nog niet bekend.

Update

Greenchoice stelt verhoging tarieven uit

Energiebedrijf Greenchoice stelt de verhoging van zijn variabele tarieven eveneens met enkele weken uit, na kritiek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarmee volgt het bedrijf branchegenoten Eneco, Essent en Vattenfall die eerder al overstag gingen.

Bij Greenchoice gaat de wijziging nu in op 20 oktober. Dat is dertig dagen nadat het bedrijf de veranderingen had aangekondigd.

In een verklaring betreurt Greenchoice de 'maatschappelijke commotie' die deze week is ontstaan over de kwestie. Het bedrijf legt uit dat het eerst was uitgegaan van een termijn van tien dagen. Die termijn hanteerde de onderneming naar eigen zeggen al sinds 2017. Greenchoice blijft bij zijn standpunt correct te hebben gehandeld.

Met het uitstel zegt de onderneming recht te doen aan de 'wens van klanten om eerder op de hoogte zijn van veranderingen'. De aanpassing leidt niet tot een extra verhoging van de eerder gecommuniceerde gewijzigde tarieven, voegt Greenchoice hier ook nog aan toe.

 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: ANP

Meer over