Eerste premiestijging bekend: DSW verhoogt met bijna 10 euro per maand

DSW-kantoor-ANP-2-353431902.jpg

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie volgend jaar met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand, een stijging van 7,6 procent. Volgens De Telegraaf gaat het om de grootste premiestijging ooit bij DSW.

Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen om de zorgpremie in 2023 met bijna tien euro per maand te verhogen. Een aantal verzekeraars komt mogelijk nog hoger uit, aldus de vergelijkingssite. ‘Dat komt door de uiteenlopende hoogte van de solvabiliteit en daarmee de reserves die verzekeraars kunnen inzetten om de premiestijging te dempen en de financiële naweeën van corona die per verzekeraar verschillen’, aldus directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl.

Hogere premie door stijgende kosten

Voorzitter Aad de Groot van DSW stelt dat de premiestijging wordt veroorzaakt door de hogere zorgkosten. ‘Zo’n 60 procent van de kosten zijn loonkosten. De salarissen in de zorg stijgen volgend jaar fors’, zegt De Groot tegen De Telegraaf. ‘Daarnaast hebben ook zorgverleners te maken met stijgende energiekosten en inflatie. Al die stijgende kosten samen zorgen voor een hogere premie.’ De overheid heeft de totale kostenstijging in de zorg geraamd op ruim 8 procent.

Loonstijging en andere prijsstijgingen

DSW is traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die naar buiten komt met de nieuwe zorgpremie voor het komende jaar. Ingewijden meldden eerder deze maand dat de premies voor veel verzekerden met ruim 10 euro per maand omhoog gaan. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector. De doorsnee basispremie kan na de stijging uitkomen op ongeveer 137 euro per maand.

Eigen risico

De Groot zegt tegen de krant te verwachten dat meer verzekerden volgend jaar kiezen voor een budgetpolis en een hoog maximaal eigen risico en noemt dat een slechte ontwikkeling. ‘Wij bieden geen budgetpolissen aan. Omdat je bij dat soort polissen beperkte keuzevrijheid hebt over waar je behandeld wilt worden. Met zo’n polis geef je dus wel wat uit handen’, vindt De Groot. DSW handhaaft in principe een eigen risico op 375 euro. Dat is 10 euro lager dan wettelijk bepaald, aldus de zorgverzekeraar. Bij DSW kunnen verzekerden wel kiezen voor maximaal 885 euro eigen risico.

Manieren om te besparen

ZorgKiezer verwacht dat mensen op zoek gaan naar manieren om te besparen op hun zorgpremies, bijvoorbeeld door minder aanvullende pakketten voor tandarts of fysio af te sluiten, te kiezen voor een budgetpolis of een hoger eigen risico. De DSW-voorzitter denkt dat mensen uit kostenoverwegingen vaker een bezoek aan tandarts, fysio of psycholoog achterwege laten en bezuinigen op aanvullende pakketten. ‘Als je het financieel moeilijk hebt, laat je die aanvulling voor extra mondzorg of andere zorg achterwege. Als je bijvoorbeeld mondzorg uitstelt, kan dat later tot veel grotere problemen leiden. En heb je uiteindelijk meer zorg nodig en hogere kosten.’

Tot 12 november

De zorgverzekeraars hebben tot 12 november om hun premies bekend te maken. Verzekerden kunnen dan tot de jaarwisseling kijken of ze in het volgende jaar bij een andere zorgverzekeraar aangesloten willen zijn.

Bron: ANP