Doorgerekend: dit betekent het prijsplafond voor jouw energierekening

Wat gaat er gebeuren met mijn energierekening? Het is de vraag die iedereen bezighoudt. Hoewel de kabinetsplannen nog ter discussie staan, slaan veel mensen al aan het rekenen met het prijsplafond en andere aangekondigde plannen. Ook Radar heeft een paar situaties laten doorrekenen. Wat blijkt: mensen betalen nu al veel, en dat wordt hoe dan ook meer - prijsplafond of niet.

Het prijsplafond gaat in januari 2023 in, en geldt voor verbruik tot 1.200 m3 voor gas en 2.400 KWh voor elektra. De maximumbedragen die hierbij horen zijn 1,50 euro voor gas en 0,70 euro voor elektriciteit. Als gas en elektra hierboven komen, betaalt de overheid dus dat deel van de rekening. Verbruik je meer dan 1.200 m3 gas of 2.400 kWh elektriciteit, dan moet je daarboven het dan geldende hogere tarief gaan betalen.

Prijsontwikkeling van gas en stroom

Zowel de prijzen voor gas als voor stroom zijn het afgelopen jaar hard gestegen. Betaalde je in september 2021 nog €0,25 per kWh, in januari dit jaar was dit al verdubbeld en inmiddels (september 2022) staat de prijs op zo'n €0,80. 

Voor gas is de prijsstijging het afgelopen jaar nog harder gestegen. Vorig jaar september kostte een kubieke meter gas (m3) nog €0,95. In januari was deze prijs al ruim twee keer zo hoog met €2,00 per m3. Inmiddels staat de prijs op €3,60 per m3.

Het prijsplafond voor vier consumenten

Vergelijkingssite Independer rekende voor Radar uit wat het prijsplafond in 2023 zal betekenen voor vier verschillende consumenten: Ko, Pilar, Niels en Rita. 

  • Ko Spruit verbruikt 4.777 kWh per jaar, bijna twee keer zoveel als het maximum van 2.400 kWh. Daarnaast verbruikt hij 988 kuub gas. 
  • Pilar Escobar zit met haar elektriciteitsverbruik ook boven het maximum; ze verbruikt 2.841 kWh per jaar. Haar gasverbruik is 765 kuub. 
  • Niels Kwist verbruikt 3.500 kWh per jaar en 1.300 kuub gas. 
  • Rita van der Maas heeft een warmtepomp en is dus van het gas af. Daardoor verbruikt ze flink meer elektriciteit: 6772 kWh per jaar. 

Zoveel bespaart het prijsplafond voor energie


Scroll de tabel naar links en rechts om alle bedragen te zien.

In de studio: Renske Leijten en Pieter Omtzigt

In de uitzending van 26 september waren Renske Leijten en Pieter Omtzigt aanwezig om te praten over de energieprijzen. Omtzigt deelde de verbazing dat de energieprijzen vlak na de aankondiging van het prijsplafond weer werden verhoogd. Volgens Omtzigt hadden hier afspraken over gemaakt moeten worden: 'Als je acht miljoen huishoudens wilt helpen dan moet je daar goed over nagedacht worden. Daar was de hele zomer de tijd voor'. Leijten vertelde wat er volgens haar moet veranderen aan het prijsplafond:

Overleef de energierekening

Als je wilt weten hoe je je energiekosten kunt drukken, bekijk dan de nieuwe Radar-serie 'Overleef de energierekening' op NPO Start. Of lees het verhaal van Krijn uit de serie, die voor 8500 euro zijn huis van het gas haalde. Hij gebruikte daar nota bene alleen bestaande technieken voor.