Tv-uitzending 26-09-2022

Het kabinet heeft een prijsplafond voor energieprijzen aangekondigd, maar is dat voor iedereen een oplossing? Wat is de invloed van marktwerking op de huidige energieprijzen? En kunnen een paar cowboys zomaar energieleverancier worden met extreme tarieven? 

Waar staan we nou?

We kunnen er allemaal niet omheen, het nieuws over de stijgende energieprijzen, de gasprijzen, het prijsplafond, ga zo maar door. Allemaal horen we verhalen van mensen uit onze omgeving en bovenal merken we het zelf. Die energierekening is aan het stijgen, en niet zo’n beetje ook. Maar wat moeten we nou met al het nieuws, wat kunnen we er mee, en wie heeft er nou wel iets aan het prijsplafond, maar misschien belangrijker, wie niet? In Radar maandag de berekeningen en de uitslagen van onze enquête die al door meer dan 30.000 mensen is ingevuld. Zo blijkt dat meer dan 80 procent de levensstijl heeft aangepast. Duizenden mensen laten weten dat het om grote aanpassingen gaat, zoals niet meer douchen, koken of verwarmen.En we stellen de vraag hoe we op dit punt in de Nederlandse geschiedenis zijn gekomen. Want niet alleen de oorlog in Oekraïne maar ook het principe van de marktwerking hebben een groot aandeel in de situatie waar we nu allemaal in zitten.

Radar checkt! Hoe komen ze er mee weg?

>Wat moet je, als je energieleverancier een cowboy blijkt te zijn waardoor je extreem hoge tarieven moet betalen? Meerdere afleveringen maakte Radar over Global Marketing Bridge, het bedrijf dat op agressieve wijze energiecontracten aan de man bracht. Wat blijkt? De eigenaar van GMB is een eigen energiemaatschappij begonnen onder de namen Hollandse Energie Maatschappij, HEM. En daarover ontvangen we veel klachten. De nieuwe klanten krijgen vaste contracten van vijf jaar met een variabel hoog tarief, energiecontracten die niet opgezegd kunnen worden en een energiemaatschappij die  niet reageert op telefoontjes en mails. Radar duikt samen met onderzoeksplatform Follow the Money in de cijfers van energiemaatschappij HEM. En wat blijkt, de eigenaren zitten er alles behalve slecht bij. Fons gaat op zoek naar de eigenaren van HEM en hij spreekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Want waarom grijpt de toezichthouder niet in?

Livestream over termijnbedragen en energietarieven

Na de uitzending gingen we live op onze Instagram om te praten over termijnbedragen en energietarieven. Kijk de livestream hier terug.