Energie besparen met simpele doe-het-zelf-tips voor isolatie
Gasprijzen rijzen de pan uit, de energierekening stijgt, energiebedrijven vallen om en de winter staat voor de deur: er wordt gesproken van een heuse energiecrisis in Nederland. Reden genoeg om eens te kijken naar de isolatie van je woning. Ook als je geen isolatiebedrijf kunt regelen om je huis te isoleren, kun je zelf met allerlei trucjes energie besparen.
Daar hoef je zeker geen geweldige klusser voor te zijn. Heb je twee linkerhanden? Grote bouwmarkten hebben vele video’s op YouTube staan waarmee ze uitleggen hoe je de onderstaande klusjes uitvoert. Ook Milieu Centraal geeft op zijn website allerlei klustips. (Links naar de websites vind je onderaan het artikel.)
Bovendien zijn al deze tips ingestuurd door talloze volgers van de Radar-whatsapp - gewone thuisklussers, dus. Als zij het kunnen, kun jij het ook (en net als hen kun jij je ook inschrijven voor de Radar-whatsapp om updates van ons te ontvangen).
Radiatorfolie achter de verwarming bespaart 10 kuub
Je radiator straalt aan alle kanten warmte uit - ook richting de muur, waar je er niks aan hebt. Om de warmte de goede kant op te reflecteren kun je een zilverkleurig folie achter de radiator plakken.
Je kunt radiatorfolie aan de muur of aan de radiator zelf bevestigen, zolang hij maar goed vastzit. Dat wordt meestal gedaan met aluminiumtape, maar je kunt ook magneettape of magneten gebruiken. Energiebedrijf Vattenfall zegt dat zulke folie gemiddeld 10 kuub gas per jaar kan schelen.
Knutselen met buisisolatie
Als je toch bij je radiator in de buurt bent, dan kun je meteen de verwarmingsbuizen aanpakken. Ook deze warmwaterbuizen verliezen namelijk energie. Daarvoor kun je buisisolatie gebruiken, een soort tube van lichtgewicht kunststof. Je hoeft niet veel meer te doen dan deze om de buizen heen te trekken en dicht te plakken. Misschien loop je tegen bochten en splitsingen in de buizen aan. Daarvoor kun je apart gevormde stukken buisisolatie kopen, maar het is goedkoper om zelf een bocht te knutselen door te snijden en plakken in een recht stuk isolatie.
Kieren in deuren en ramen dichten
Als je een deur open laat staan, dan wordt er weleens naar je hoofd geslingerd: ’We stoken niet voor de vogels!’ Maar als je de deur dicht doet terwijl er grote kieren in zitten, dan blijf je je warmte aan de vogels doneren.
Check daarom of er geen koude lucht komt uit kieren rond je deuren en ramen. Komen je deuren allemaal tot de grond? Sluit je raam in elk hoekje? Kijk meteen ook of je hang- en sluitwerk wel strak afsluit - misschien kun je een slot strakker aandraaien of recht zetten. Als je kieren vindt, dan kun je die afsluiten met een tochtband of een tochtstrip (een band is van zacht materiaal, een strip van hard). Ze zijn goedkoop en vaak zelfklevend, dus een laagdrempelige optie om zelf te isoleren.
Ook een brievenbusborstel isoleert
Als je een brievenbus hebt die naar je gang leidt, dan heb je eigenlijk een gigantische kier in huis. Die kun je afsluiten met een brievenbusborstel. Aan zo’n borstel hoef je niet meer dan een paar tientjes uit te geven.
Kozijnfolie, een grote bespaarder
Deze truc werd vijftig jaar geleden ook al gebruikt, laat een Radar-volger weten: een stuk plastic folie over het raam plakken, zogenaamde kozijnfolie. Je creëert daarmee een soort voorzetraam met een isolerende barrière van lucht tussen het folie en het glas. Kozijnfolie kost maar een paar euro per vierkante meter, en zelfs als je dubbel glas hebt haal je de investering eruit, berekent Milieu Centraal.
Kozijnfolie wordt bevestigd met een plakstrip of eventueel met punaises in het kozijn. Het is relatief kwetsbaar spul, dus je moet voorzichtig zijn als je kinderen of huisdieren hebt.
Werkt isolerende verf?
Verschillende verfmerken verkopen verf als energiebesparend. Die noemen ze warmte-isolerende verf, thermisch isolerende verf of thermal paint. Vanwege speciale stoffen zou die warmte vasthouden, bijvoorbeeld door infraroodstraling te weerkaatsen. Zo belooft het merk Isonem een mogelijke besparing van 40 procent, wat aanlokkelijk klinkt: een likje verf en je energierekening daalt!
Maar het is de vraag hoe goed zulke warmte-isolerende verf werkt. Een verflaag is immers erg dun vergeleken met een laag traditioneel isolatiemateriaal. Bovendien zijn er geen goede, onafhankelijke onderzoeken die de bewijzen dat zulke verf werkt, meldt Scientific American. Je kunt er dus niet op rekenen dat een verfbeurt veel besparing zal opleveren.
Gebruik je gordijnen als isolatiemateriaal
Gordijnen zijn een isolatielaag die je misschien al in je huis hebt hangen. Dus gebruik ze daar ook naar. Doe ze overdag open om je huis door de zon te laten verwarmen en doe ze ‘s nachts dicht om de warmte binnen te houden. Als je gordijnen tussen de verwarming en de muur hangen, dan helpen ze om de warmte binnen te houden - vooral als ze tot de grond komen. Als de gordijnen echter vóór de verwarming hangen, dan kun je ze beter oprollen of in de vensterbank leggen, zodat de warmte de kamer in kan.
Doe het zelf
Zowel Praxis als Gamma bieden stappenplannen en video’s om je uit te leggen hoe je klusjes klaart. En ook Milieu Centraal biedt tips en uitleg over het isoleren van je huis. Veel succes!
Bron: Scientific American, Milieu Centraal, Gamma