background branding

Energie (dus geld) besparen in de zomer: zo doe je dat

lamellen.jpg

In de wintermaanden verbruiken we veel energie, waardoor de prikkel om op je energieverbruik te letten vaak groter is. Maar wist je dat je ook in de lente en zomer veel energie kan besparen? Radar geeft je vier tips.

Maak je thermostaat en cv-ketel zomerproof

De instellingen van je thermostaat en de cv-ketel kunnen je in de lente en zomer flink wat geld schelen. Op de slimme thermostaat zit vaak een zomerstand: zet die aan! Bij de andere thermostaten moet het vaak handmatig aangepast worden.

De zomerstand op een thermostaat voorkomt dat de cv-ketel in de zomer aanslaat om het huis op te warmen. Dit komt namelijk weleens voor wanneer het ‘s morgens iets frisser is, en de temperatuur te hoog ingesteld is op de thermostaat. 

Het aanslaan van de cv-ketel kun je voorkomen door de thermostaat op een lagere temperatuur te zetten. Over het algemeen kun je in de zomer de thermostaat instellen rond de 16 of 17 graden.

Houd de warmte buiten

Een andere manier om energie te besparen, is het koel houden van je woning, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH). Als dat niet lukt, grijpen mensen namelijk vaak naar energieslurpende apparaten zoals een airco. 

Dit kan het makkelijkst door de zon af te schermen. Dat werkt het best van buitenaf, bijvoorbeeld met een zonnescherm. Als dit niet mogelijk is, dan kun je de gordijnen dicht doen. Ook kun je beter de ramen en deuren sluiten, iets dat misschien tegen je gevoel ingaat bij warm weer. Als het ‘s avonds weer afkoelt, kun je de boel weer opengooien. 

Mocht het niet gelukt zijn om de warmte buiten te houden, dan raadt de VEH aan om een ventilator aan te zetten in plaats van een airco. Die tweede gebruikt namelijk aanzienlijk meer energie. 

Pas je douchegedrag aan

Volgens Milieu Centraal, een platform voor duurzame tips en adviezen, is de gemiddelde douchetijd 7,4 minuten. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je met de huidige gasprijzen jaarlijks zo'n 140 euro. 

Een ander interessant feitje is dat 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden wordt gebruikt tijdens het douchen. 'Een gemiddeld huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal vijf minuten te douchen', aldus de organisatie.

Ook kun je een waterbesparende douchekop gebruiken. Deze douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door, ofwel 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. 'Je kunt hiermee dus minder water en energie gebruiken én lekker douchen. Je hebt namelijk toch een goede straal omdat er wat lucht bijgemengd wordt. Als je een regendouche hebt en deze inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent.'

Ga bewust om met je huishoudelijke apparaten

Het kan ook lonen om bewust(er) met je huishoudelijke apparaten om te gaan. Oude apparaten kun je soms zelfs beter vervangen. Volgens Milieucentraal zijn apparaten die vóór het jaar 2000 gemaakt zijn vaak enorme energieslurpers. Het gaat hier met name om vriezers en koelkasten. 

Ook zijn huishoudens veel geld kwijt aan standby-verbruik van apparaten. Jaarlijks gaat het om ongeveer 450 kilowattuur, wat met de huidige energieprijzen gelijkstaat aan ruim honderd euro. 

Dit verbruik kun je grotendeels voorkomen door de apparaten na gebruik volledig uit te zetten. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar maakt het extra makkelijk. Na gebruik kun je de stekkerdoos uitschakelen.