Energiebank om 'energiearmoede' tegen te gaan

energiemeter.jpg

Een nieuwe stichting, genaamd de Energiebank, gaat Nederlanders met een laag inkomen helpen met het betalen van hun energierekening.

Het initiatief is in Arnhem van start gegaan, maar het is de bedoeling vanaf volgend jaar door heel Nederland hulp te gaan bieden, maakte de Energiebank woensdag bekend.

Korting op energierekening

Daarvoor geselecteerde huishoudens ontvangen een half jaar lang tussen de 50 en 80 euro per maand korting op hun energierekening. Ook krijgen ze besparingsadvies van energiecoaches. De gedachte achter de Energiebank is dat energie een basisbehoefte is die mensen niet kunnen missen.

Tot nu toe kunnen twintig huishoudens worden geholpen

Het gaat om een initiatief van netwerkbedrijf Alliander, Humanitas, de gemeente Arnhem, de Voedselbank Arnhem en welzijnsorganisatie Rijnstad. De stichting is afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Met het geld dat tot nu toe bijeen is gebracht kunnen ongeveer twintig huishoudens worden geholpen.

750.000 gezinnen leven in 'energiearmoede'

In heel Nederland leven volgens de Energiebank ongeveer 750.000 gezinnen in 'energiearmoede'. De Energiebank wil een bijdrage leveren om energie voor hen bereikbaar te houden.

Bron: ANP / de Energiebank