background branding

Energiebedrijven zetten samenwerking energiebemiddelaars stop

08022021 energierekening.jpg

Energieleverancier Eneco zegt de samenwerking met energiebemiddelaar Global Marketing Bridge stop naar aanleiding van de uitzending van het Radar van maandag 1 februari. Ook energieleverancier Delta gaat deze samenwerking intensief evalueren om te kijken of aanscherping nodig is. Dat is het resultaat van een rondgang van Radar langs grote Nederlandse energieleveranciers. Het onderwerp is vanavond te zien in Radar. 

Global Marketing Bridge (GMB) is het moederbedrijf van veel energiebemiddelaars zoals Landelijk Energie Collectief en Nederlandse Energieservice. In de uitzending van Radar van vanavond wordt getoond hoe callcentermedewerkers mensen ongevraagd bellen, het Bel-me-niet Register negerend, tot meerdere keren per dag en per week. Ze maken niet kenbaar namens wie ze bellen en doen een aanbod voor een aantrekkelijke overstap naar een andere energieleverancier. Een grote irritatie voor veel consumenten, zo blijkt ook uit de Radar-mailbox die overloopt van klachten over deze bedrijfjes. 

CIRE-keurmerk

Veel energiebedrijven en bemiddelaars zijn aangesloten bij het CIRE-keurmerk, dit is een transparantiekeurmerk van de energiesector zelf. Alle aangesloten intermediairs moeten zich aan bestaande wet- en regelgeving houden, zoals het respecteren van het bel-me-nietregister. Radar belde afgelopen week alle grote initiatiefnemers van dat keurmerk om de zelfregulering van deze sector tegen het licht te houden nadat bleek dat de aangesloten intermediairs die regels helemaal niet zo nauw namen. Veel andere energieleveranciers gaven aan in het verleden met GMB te hebben gewerkt, maar deze samenwerking inmiddels te hebben opgezegd. Je kunt hier de vervolguitzending zien van 8 februari 2021: 

Irritante energiebemiddelaars: Fons zit ze op de hielen! | Radar checkt

Nieuw Bel-me-niet Register

Voor iedereen die wordt lastiggevallen door opdringerige partijen die continu bellen is het goed om te weten dat er een nieuw systeem komt voor het Bel-me-niet Register. De Eerste Kamer keurt dinsdag 9 februari naar alle waarschijnlijkheid een aanpassing van de Telecommunicatiewet goed, die de situatie omkeert: terwijl je je nu kunt registreren als je níét meer door telefonische aanbieders wil worden benaderd, zal je je moeten inschrijven als je dat wél wil. Je kunt hier meer lezen over wat deze wijziging precies betekent:

Nieuw systeem voor Bel-me-niet Register ophanden