Energiecontract afsluiten? Hier moet je op letten

De gastarieven gaan als een raket omhoog, en dat merk je als consument in je portemonnee. Zeker als je nu een nieuw energiecontract afsluit, is het verstandig om goed na te denken. Hoe kun je je het beste indekken tegen deze snel stijgende kosten?
Gasprijzen stijgen flink
Volgens verschillende energievergelijkers stegen de gastarieven vanaf januari flink. Bij een variabel energiecontract was dat meer dan 2 procent. Een jaarcontract is nu gemiddeld al zo’n 5,5 procent duurder dan begin dit jaar. Voor een driejarig contract is dat gemiddeld 3,5 procent.
En dan hebben we het nog maar over de laatste maanden. In een jaar stegen de tarieven gemiddeld zo’n 30 procent, met uitschieters tot 36 procent. Niet alleen gas werd duurder, de stroomprijzen stegen ook en liggen nu bijna de helft hoger dan voor de energiecrisis.

Wat kun je doen als je vaste contract bijna afloopt?
Veel mensen vergeten dat hun contract afloopt en komen ineens voor een onprettige verrassing te staan bij de eerste nieuwe factuur. Als je namelijk niets doet, dan kom je automatisch terecht in een variabel contract. Vanaf dat moment bewegen je energietarieven mee met de markt. (En die liggen momenteel waarschijnlijk hoger dan toen jij je contract afsloot.) De gemiddelde variabele tarieven lagen afgelopen jaar zo’n 18 procent hoger dan die van een gemiddeld vast contract.
Variabel contract
Afhankelijk van je aanbieder worden je variabele tarieven momenteel per maand, kwartaal of halfjaar aangepast. Hierdoor wordt het lastiger om je maandelijkse uitgaven goed te plannen. Natuurlijk kun je geluk hebben met prijsdalingen, want niemand weet hoe de prijzen zich ontwikkelen.
Bij een variabel contract heb je geen looptijd en kun je op elk moment een vast contract afsluiten, bijvoorbeeld als je ziet dat een aanbieder een interessante aanbieding heeft. De grote vraag is: bij welke aanbieder en voor hoe lang sluit je een contract af? ‘Bij welke aanbieder’ is een kwestie van zoeken naar de beste deal, maar als je nog niet weet welk contract je moet kiezen, dan kun je beter even verder lezen.
Vast contract? Denk goed na
“Wat veel mensen doen is een nieuw vast contract afsluiten bij hun huidige aanbieder. Je kunt de tarieven dan vastzetten voor één, twee of drie jaar”, zegt Ben Woldring van energievergelijkingssite Gaslicht.com. Hij raadt mensen hierbij aan over een paar dingen goed na te denken.
- “Nu de tarieven zo hoog zijn, zou ik mensen niet aanraden om langdurige contracten af te sluiten. De kans is groot dat je te lang aan hoge energiekosten vastzit.” (Verderop in dit artikel leggen we uit waarom).
- Een ander nadenkertje gaat over de bonus die de energieleverancier biedt als je een energiecontract afsluit. “Je krijgt bij een éénjarig contract in verhouding de hoogste welkomstbonus. Sluit je af voor een langere periode, dan wordt die bonus vaak nauwelijks hoger. Dus bij elk jaar overstappen heb je die in elk geval binnen.”
- Belangrijke tip: Verlengen bij je huidige aanbieder levert vaak minder voordeel op; een lagere bonus en een minder scherp tarief. Een nieuwe aanbieder wil je graag hebben en biedt meestal een hogere bonus en een beter tarief.
Gaat toenemende gasexport uit de VS de tarieven drukken?
Ook al heeft Woldring geen glazen energietarievenbol, één belangrijke ontwikkeling kan hij wel benoemen: “Amerika doet enorme investeringen in mega-exportfaciliteiten voor vloeibaar gas, die ze nu bouwen. Niemand weet hoe de geopolitieke situatie zich ontwikkelt, maar een groter exportaanbod kan de schaarste verkleinen. In dat geval kun je komende jaren een prijsdaling verwachten.”
Waarom is gas zo duur geworden?
- Gas blijft schaars door internationale spanningen. Na de boycot van Russisch gas zijn we afhankelijk van vloeibaar gas (LNG) uit de VS en Qatar, en die leveren aan de hoogste bieder.
- Nederland stopte de gaswinning in Groningen (een van de grootste gasvelden ter wereld) en Duitsland sloot kerncentrales, terwijl de vraag naar energie steeg. Om aan die vraag te voldoen, zette het land kolen- en gascentrales in, waardoor de vraag naar gas sterk steeg.
- De Nederlandse overheid heft een van de hoogste energiebelastingen in Europa. Dit maakt energie hier duurder dan in veel andere landen.
De gasprijzen gaan dalen
Vanaf de zomer van 2025 gaan de gasprijzen omlaag. Dit komt doordat er meer vloeibaar aardgas (LNG) wordt geïmporteerd. Hierdoor kunnen huishoudens en bedrijven minder gaan betalen voor energie. De verwachting is dat de prijzen tot ver in 2027 blijven dalen. Hoeveel de verlaging precies is en hoe snel dit gaat, is nog niet zeker. Maar het ziet ernaar uit dat consumenten de komende jaren voordeel zullen hebben van lagere tarieven.