Energieleverancier Gulf gaat nat bij rechter: Opzegboete is onterecht

Gulf Rechtszaak

De rechter zet een streep door de boete die energieleverancier Gulf Gas & Power (Gulf) aan een klant presenteerde. Een uitspraak die mogelijk gevolgen kan hebben voor andere oud-klanten van Gulf. In oktober liet Radar zien dat mensen tot wel 26.000 euro boete kregen als ze hun energiecontract opzeiden. Op dat moment had Radar al 140 gedupeerden in portefeuille. Na de uitzending kwamen er nog velen bij. Als die boetes, door deze uitspraak van de rechter, voor iedereen van tafel gaan blijft Gulf met lege handen achter. 

Stroom aan klachten

Radar ontvangt al jaren klachten over energieleverancier Gulf en haar bemiddelende verkooppartijen. Mensen klagen over het feit dat ze ongevraagd gebeld worden met een aantrekkelijk aanbod voor stroom en gas. Dat mag niet meer sinds toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer in 2021 de telefonische verkoop voor consumenten en zzp'ers aan banden legde.

Opvallend: In het gesprek weet de verkoper vaak al wanneer het huidige energiecontract afloopt en speelt daar op in. De verkoper belooft gouden bergen met als belangrijkste wapenfeit dat de klant bij Gulf Gas&Power heel goedkoop uit zal zijn. Nadat, maanden later, de eerste voorschotbedragen worden afgeschreven blijkt dat mensen (klein zakelijke afnemers) juist duurder uit zijn. Omdat de contracten vele jaren lopen berekent Gulf (en haar bemiddelaar Fluent Energy) vervolgens een fikse boete als de klant vertrekt.

De rechtszaak

De rechtszaak waar het nu om gaat was Gulf Gas&Power gestart tegen een gedupeerde die Radar liet zien in de uitzending van 28 oktober 2024.

De eigenaar van Mondzorgkliniek Leiderdorp werd in januari 2023 gebeld door de verkooppartner van Gulf: Fluent Energy. Die deed hem een aanbod om voor stroom en gas over te gaan naar Gulf. Het contract had een looptijd van 60 maanden. Toen de levering maanden later begon bleek het voorschotbedrag vele malen hoger te zijn dan beloofd.

Als de klant dat wil aanpassen, is er geen te contact krijgen met Gulf. In juni stapt hij over naar een andere energieleverancier, omdat de beloofde gouden bergen bij Gulf uitblijven. Ondertussen laat hij de facturen aan Gulf onbetaald.

Gulf eist opzegvergoeding

Voor de rechter vordert Gulf de betaling van de geleverde energie, maar ook een opzegvergoeding van 7.785 euro en bijkomende kosten. Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat de mondzorgkliniek van meet af aan bereid is om te betalen voor de daadwerkelijk geleverde energie.

De overige kosten, zoals de opzegboete, weigert zij te betalen omdat bij het aangaan van het contract alleen de algemene voorwaarden van de verkooppartij Fluent te zien waren en niet die van Gulf. Gulf heeft die ook nooit opgestuurd.

Geen bewijs van Gulf

Ter zitting zegt Gulf dat de klant wel degelijk de algemene voorwaarden heeft gezien voordat zij tekenen. Dit alles zou in een digitaal portaal gebeurd zijn. De rechter ziet hier alleen geen bewijs van. Gulf zegt ook dat de algemene voorwaarden per mail gestuurd zijn, maar kon daar geen bewijs van laten zien in de rechtszaal.

Omdat Gulf de algemene voorwaarden niet goed heeft verstrekt zijn deze niet van toepassing op het contract van de kliniek. Als dat wel zo was zou de boete nog berekend kunnen worden op basis van de Gas- en Elektriciteitswet.

Ook daar zet de rechter dus een streep door. Er is volgens de wet sprake van een 'redelijk opzegvergoeding beding indien dat beding wordt opgenomen in de overeenkomst, waarbij duidelijk wordt aangegeven wat de hoogte van de opzegvergoeding is.' Omdat Gulf geen bedrag heeft genoemd is, heeft Gulf niet aan de wettelijke eisen voldaan en mag zij geen opzegboete opleggen.

Fluent zaak loopt nog

Het telefonische verkoopbedrijf dat het contract verkocht, Fluent Energy, is ook gaan procederen om een opzegboete van de Mondzorgkliniek te krijgen. Die zaak loopt op dit moment nog. Alledrie de oprichters van Gulf waren ook mede-eigenaar van Fluent Energy. Of Gulf tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gaat is niet bekend.