Energievergelijkers

Wil je overstappen van energieleverancier, dan kan je terecht op talloze energievergelijkingssites.

Voorbeelden zijn:

Niet alle sites laten het aanbod van alle aanbieders zien. Zo zie je het aanbod van De Nederlandse Energie Maatschappij niet op www.allesoverbesparen.nl. Wat deze site wel doet, is vragen wat je gegevens zijn, zodat een energiecoach contact met je kan opnemen.Onderdelen van het tariefOok is niet altijd duidelijk wat je nou precies kwijt bent. Het tarief dat je betaalt voor je energie bestaat uit een aantal onderdelen:

  • leveringstarief: de kosten voor het leveren van de energie. Verschillen per leverancier.
  • energiebelasting: bepaald door de overheid. Dit is een percentage van het verbruik.
  • transportkosten: bepaald door de overheid. Verschilt per regio.
  • meterhuur: bepaald door de overheid. Vast tarief. 

En er komen steeds meer vergelijkingssites bij. Ook energiemaatschappijen vergelijken tegenwoordig hun aanbod met die van andere leveranciers. Zo ook bijvoorbeeld Essent. Na een vergelijk met Nuon of Eneco zie je in één oogopslag welk bedrag je kan besparen als je overstapt naar Essent. Maar wat voor een contract je dan krijgt, is niet helemaal duidelijk. Mededingingsautoriteit doet onderzoekKortom: het is niet makkelijk om uit te zoeken wat het beste aanbod is. Dit is een van de redenen dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit opnieuw onderzoek gaat doen naar energievergelijkingssites. Daarnaast wil de NMa onderzoeken welke gevolgen de fluctuatie van de brandstofprijs heeft op het aanbod. 

Ook gaat de NMa uitzoeken of de sites onafhankelijk zijn. www.energievergelijken.nl is van een medewerker van Greenchoice. Vullen we verschillende verbruiken en adressen in, dan komt Greenchoice steeds als beste uit de bus. Wij hebben uiteraard Greenchoice om een reactie gevraagd. Deze kunt u hier lezen.