background branding

Engelstalig telefoontje namens 'Ministry of Justice': dat is natuurlijk oplichting!

engelstalige-telefoontjes-17022022.jpg

We krijgen weer meldingen van mensen die worden gebeld door het 'Ministry of Justice', waarbij ze in het Engels worden gewaarschuwd dat hun BSN-nummer is misbruikt. Je hebt hier natuurlijk niet echt het Ministerie van Justitie aan de lijn, maar een stel oplichters. 

We hebben recent meerdere meldingen ontvangen en ook op het forum van Radar blijkt dat de Engelstalige oplichters weer bezig zijn. 'Zojuist kreeg ik een telefoontje van een Nederlands 06-nummer waarin mij in het Engels werd verteld dat mijn BSN-nummer onlangs bij een verdachte activiteit was gebruikt. Ik werd uitgenodigd om door te klikken voor meer informatie', vertelt gebruiker Rotterdamse op het Radar Forum

De nummers zijn Nederlands, maar zijn waarschijnlijk gespooft. Dit wil zeggen dat oplichters nummers van particulieren hebben gekaapt en vanuit die nummers rondbellen. 

Ophangen en niet meer naar omkijken

Nee, de Nederlandse overheid zal je natuurlijk nooit in het Engels op deze manier benaderen. In werkelijkheid heb je een bandje aan de telefoon, waarin wordt verzocht een cijfer in te toetsen. Hiermee word je doorverbonden met een werknemer die je zogenaamd gaat helpen met je probleem. Deze persoon gaat alleen niks voor je oplossen; hij of zij brengt je juist eerder in de problemen.

Het verschilt een beetje wat de oplichters proberen, maar ze vissen waarschijnlijk naar persoonlijke gegevens of zeggen dat je geld over moet maken. Wellicht ten overvloede, maar doe dat maar niet. Lekker ophangen en niet meer naar omkijken. 

Je kunt de nummers ook blokkeren. In een ander artikel van Radar leggen we je uit hoe je telefoonnummers van ongewenste bellers blokeert

'Dutch Supreme Court' en 'National Police'

De telefoontjes worden niet alleen gepleegd uit naam van Ministry of Justice, maar ook vanuit het Dutch Supreme Court en National Police. Ook de boodschap kan ietwat verschillen, bijvoorbeeld dat ze zeggen dat er een arrestatiebevel tegen je loopt of dat je verdacht wordt van criminele activiteiten. Hier geldt natuurlijk hetzelfde advies: geen aandacht aan besteden en doorgaan met je dag.