Pas op voor 'storende' en 'gevaarlijke' +44-telefoontjes! Dit moet je weten

09062021 BELLETJES UK.jpg

Heb jij ook een gemiste oproep van een +44-nummer? Steeds meer mensen worden door verschillende nummers uit het Verenigd Koninkrijk gebeld. Wie of wat zit er achter de vage telefoontjes? Radar zocht het uit!

De +44-telefoontjes kwamen in het verleden ook veel voor, maar de laatste tijd is het weer raak. Bij de redactie zijn vooralsnog deze telefoonnummers bekend:

  • +441275275013
  • +441616763470
  • +441616763488
  • +441274678019
  • +441275275007

Zes gemiste oproepen in twee dagen

Diederik Meerval uit Amsterdam meldt dat hij de afgelopen twee dagen meerdere gemiste oproepen had uit verschillende steden/regio's, waaronder: Clevedon, Manchester en Bradford. 'Ik ben de afgelopen dagen gebeld door vijf verschillende nummers en het gaat maar door en door. Ik heb uiteraard niet opgenomen, maar het blijft vervelend.'

Veel meldingen

Op websites waar mensen melding maken van ongewenste telefoontjes is te lezen dat ook andere consumenten de laatste tijd (meer) last van hebben deze 'storende en gevaarlijke' telefoontjes. 'Hier ook diverse keren per dag gebeld door +44-nummers, elke keer een ander nummer. Heel irritant! Hoe komen ze überhaupt aan mijn nummer?', schrijft een anonieme melder op 8 juni. Een andere persoon schrijft: 'Zeer vervelend 044. Iedere keer een ander nummer. Ik neem niet op natuurlijk.'

Uit de diverse meldingen kun je opmaken dat de meeste mensen niet opnemen. Enkele personen die dat wel doen, horen: 'een Engelstalige mevrouw die over een financieel product begon', 'een zachte mannenstem en een vrouw op de achtergrond' of simpelweg 'scammers'. 'Deze mensen zijn scammers op Tinder. Ze stelen je foto's en stellen ze in als profielfoto op WhatsApp, zodat het lijkt alsof je eigenaar bent van dit nummer. Er zit een afrikaanse man achter.'

Eerdere waarschuwing

Radar waarschuwde in 2017 al voor dergelijke telefoontjes uit het Verenigd Koninkrijk. Zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als de Fraudehelpdesk gaven destijds aan dat 'soortgelijke meldingen zo nu en dan de kop op steken. De meldingen komen dan vaak uit een bepaalde regio. Zo was er een jaar eerder een golf in de omgeving van Arnhem en Nijmegen.' Momenteel zijn er bij de Fraudehelpdesk (nog) geen recente berichten over telefoontjes van +44-nummers binnengekomen.

Ook oproepen uit Sri Lanka, Marokko, Algerije en Tunesië

Radar waarschuwde meer recent nog voor vreemde oproepen uit Sri Lanka (+94), Marokko (+212), Algerije (+213) en Tunesië (+216):

Hoe komen oplichters aan mijn telefoonnummer?

Oplichters kunnen op verschillende manieren aan jouw telefoonnummer komen. Zo kan het zijn dat jouw nummer op straat is komen te liggen door een datalek. Dergelijke gegevens worden vaak verkocht door kwaadwillenden. Er wordt overigens ook gebruikgemaakt van geautomatiseerd systemen die willekeurig nummers bellen. Hiermee proberen criminelen op goed geluk een nietsvermoedend slachtoffer te bereiken.

Wat kun je het beste doen als je wordt gebeld door onbekende nummers (uit het buitenland)?

Het advies van de ACM geldt nog steeds: 'Krijg je een oproep uit het buitenland, maar verwacht je geen telefoontje? Neem dan niet op, en bel ook niet terug. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je een gepeperde telefoonrekening ontvangt.'

'Krijg je een hoge telefoonrekening omdat je veel naar het buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet het geval is? Doe aangifte bij de politie, en neem contact op met je provider', adviseerde de Fraudehelpdesk destijds.

Het is dus raadzaam om deze adviezen te volgen. Diederik uit Amsterdam meldt ten slotte dat het blokkeren van de nummers heeft geholpen. 'Het is vervelend, maar nadat ik alle nummers had geblokkeerd, was het klaar. Het duurt even, maar het helpt uiteindelijk wel.' Je kunt hier lezen hoe je de telefoonnummers kunt blokkeren. Mocht dit niet helpen, dan is het advies simpel: niet terugbellen!