Hoe stop je energieverkopers die blijven bellen?
'Ik word elke dag meermaals gebeld door aanbieders, ook 's avonds laat. Ze bellen telkens met een ander nummer. Ik word er horendol van.' We krijgen vaak berichten van wanhopige consumenten die niet weten wat aan te vangen met agressieve telefonische verkopers. Sinds Radar achter de callcenters van GMB aanging nog veel meer. Helaas is er geen magische knop om ongewenste telefoontjes uit te schakelen, maar er zijn enkele zaken die je kunt proberen en moet weten.
Hoe zorg je ervoor dat aanhoudelijke oproepen van energiebemiddelaars ophouden?
De basis: Recht van verzet
Je kunt tijdens een telefoongesprek – dan moet je wel even opnemen – aangeven dat je je 'beroept op je recht van verzet'. Daarmee dwing je af dat een bedrijf je nooit meer opbelt. In feite volstaat het om te zeggen 'Ik wil dat je me nooit meer belt', maar nog beter vraag je om een geschreven bevestiging dat je van de bellijst van de firma werd gehaald. Je kunt ook zelf een mail of brief sturen om je woord kracht bij te zetten.
Nieuwe telecommunicatiewet
Sinds 1 juli 2021 is de nieuwe telecommunicatiewet van kracht die het Bel-me-niet Register overbodig maakt. Volgens de nieuwe wet zal je niet meer ongevraagd mogen worden benaderd. Je leest het in dit artikel: Nieuw systeem voor Bel-me-niet Register ophanden.
Energiebemiddelaars hebben lak aan nieuwe wet
Het klinkt mooi: de nieuwe telemarketingwet die het Bel-me-niet Register vervangt en ervoor zorgt dat bedrijven je alleen nog mogen bellen als je er klant bent geweest. Maar in januari 2022 doet Radar navraag bij het Testpanel en wat blijkt: van de bijna 14.000 mensen die de vragenlijst hebben ingevuld wordt 61 procent nog steeds gebeld. Jij ook? Dan is het belangrijk dat je hier melding van maakt bij de ACM.
Blokkeren, blokkeren, blokkeren
Word je steeds door dezelfde verkoper gebeld, dan kun je dat nummer gewoon blokkeren. Zo ver was je waarschijnlijk al, maar blokkeren geldt helaas ook als 'oplossing' voor wie door steeds andere nummers wordt gebeld. Hoe ga je te werk?
- Je hoeft niet alles zelf handmatig te doen: vraag je provider om hulp. Meestal vind je op zijn website een formulier om overlast te melden.
- Zo stop je nummers van ongewenste bellers op je iPhone of je Android-telefoon.
Anoniem gebeld? Ook daar kun je iets aan doen
Kun je het telefoonnummer van de persoon of personen die je opbellen niet zien? Ook dan kun je navraag doen bij je telefoonleverancier. Je aanbieder kan de nummers die je hinderen wél zien en is verplicht je te helpen.
Help zijn onderzoek vooruit door een lijstje bij te houden van de exacte dagen en tijdstippen waarop je gebeld wordt. Meer tips lees je in dit artikel: Hoe stop je een anonieme beller, en kun je het nummer achterhalen? Zo bestaan er ook apps om anonieme nummers te ontmaskeren, zowel voor Android-telefoons als iPhones.
Laat je geen energiecontact aansmeren
Heb je toch de telefoon opgenomen en klonk het aanbod aantrekkelijk? Let op, want je wordt mogelijk opgezadeld met een contract die er minder rooskleurig uitziet dan je werd voorgesteld. En daar kunnen ook nog de kosten bijkomen voor het opzeggen van je vorige contract.
Wil je naar een nieuwe energieleverancier overstappen? Laat je niet opjagen, neem de tijd om na te denken. Het is vandaag erg eenvoudig om zelf goede energiedeals te vinden en te besparen op je energiecontract. Daarvoor hoef je alleen nog maar op energievergelijkingssites te kijken.
Radar zit agressieve energiebemiddelaars van GMB op de hielen
De nieuwe wet werd in de studio van Radar aangekondigd, door staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA). Dat gebeurde naar aanleiding van onze eerste uitzending over Global Marketing Bridge. GMB is het moederbedrijf van verschillende energieaanbieders waaronder veel opdringerige energiebemiddelaars vallen. Er is een grote kans dat GMB ook het loon betaalt van de verkopers die jou nu lastigvallen. En daar willen we een einde aan brengen.
Volg de GMB-saga: Radar ging driemaal de confrontatie aan met het vage bedrijf, en daarmee ook de grote energieleveranciers die met GMB samenwerk(t)en, het CIRE-keurmerk die de consument moet beschermen, en de Nederlandse rapper Boef die reclame maakte voor de callcenters van GMB. Hoe is de situatie nu?
- Hoe kom je van agressieve energiebemiddelaars af? (Fragment uitzending 1 februari)
- Irritante energiebemiddelaars: Fons zit ze op de hielen! (Fragment uitzending 8 februari)
- Datalek bij GMB 'Zegt iets over bedrijfscultuur' (Fragment uitzending 12 april)
Aanhoudend telefoontjes uit het buitenland?
Word je door vreemde telefoonnummers uit het buitenland lastiggevallen? Bel nooit terug, of je komt mogelijk op een lijst terecht van 'potentiële klanten' die onder oplichters wordt gedeeld. Dat leggen we in de volgende bekende voorbeelden uit. Heb je een Android-telefoon? Dan kun je ook landcodes blokkeren, om geen oproepen meer te krijgen van onbekende nummers uit dat land.
- Gemiste oproep van onbekend nummer uit Sri Lanka (+94)? Niet terugbellen!
- Pas op voor gemiste oproep van Marokkaans telefoonnummer (+212)
Lastiggevallen door een stalker
Dan is er nog een andere soort ongewenste telefoontjes. Denk je dat je wordt gestalkt? Bel dan meteen de politie.