'Er moet een waarschuwing op potjes melatonine'

Wie regelmatig slecht slaapt zou een tekort aan melatonine kunnen hebben. Sleepzz Melatonine Time Release zou dat probleem moeten verhelpen en er tevens voor zorgen dat je sneller inslaapt. Is dat wel zo? Deze potjes worden verkocht zonder bijsluiter, maar mag dat wel?

We bellen even met Vemedia in Diemen. Zij hebben de speciale 'Slaapadvieslijn' en zijn tevens de fabrikant van Sleepzz Melatonine Time Release. We stellen de vraag hoe dit middel werkt en wanneer je dit nodig hebt. De medewerker legt uit dat melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier en dat sommige mensen daar iets te weinig van hebben. Om goed te kunnen slapen slikken deze mensen vervolgens melatonine. Mensen die slecht slapen hebben volgens de medewerker te maken met een pijnappelklier die te weinig melatonine afgeeft.

Tegenstrijdig advies aan de telefoon

Volgens de verpakking moet je drie tabletjes innemen, een uur voor het slapen gaan. Elk tabletje bevat 0,1 milligram melatonine. De medewerker van de Slaapadvieslijn adviseert veel meer, bijna het dubbele. 'U kunt gewoon drie of vier of vijf en dan gaat u kijken of u daar al een goed resultaat mee heeft. Is dat niet het geval, dan gaat u langzamerhand hoger.' Bizar, want de verpakking heeft het helemaal niet over het verhogen van de dosering. Ze zegt 'dat dat het voordeel is van die hele kleine tabletjes'.

'Teveel kan niet'

We vragen ons natuurlijk af of je dan niet teveel slikt, aangezien de verpakking 'tot 3 tabletjes' adviseert. Volgens Sleepzz 'kan teveel niet', want 'als u in de buurt van die tien blijft, dan neemt u nooit teveel in'. Inmiddels gaat het gesprek al over dertig tot veertig tabletjes voor het slapen gaan. 'Als u nu zegt, ik ga dertig of veertig tabletten slikken, dan heeft u kans dat u 's ochtends een beetje suffig wakker wordt. Dat weet ik van mensen natuurlijk die mij dat vertellen.'

Geen bijsluiter in verpakking

Ondertussen zijn we bij Radar enorm verbaasd dat deze medewerker over hoeveelheden pilletjes praat, veel meer dan aangegeven staat op de verpakking en niet rept daarover. Er blijkt ook geen bijsluiter bij dit product te zitten, dat wij overigens ook gewoon kochten in supermarkt. 'Het is een voedingssupplement, geen medicijn. Bij een voedingssupplement mag alle tekst op het doosje of potje staan.' 'Daar kan je echt een discussie over voeren', zegt arts Wiebe Braam. Hij is gepromoveerd op de werking van melatonine. 'Het is een hormoon. De discussie is nog niet uitgevoerd wat mij betreft. Om te zeggen: het is een voedingssupplement dus er hoeft geen bijsluiter bij, zal technisch gezien wel kloppen.'

Test in slaapcentrum

Braam ontkracht de uitspraak van de medewerker van Vemedia dat slecht slapen altijd te maken heeft met een pijnappelklier die onvoldoende melatonine afgeeft. 'Er zijn legio redenen waarom iemand slecht slaapt, zoals stress of een examen de volgende dag.' Braam zegt dat mensen met een tekort aan melatonine chronisch slechte slapers zijn. Incidenteel een nachtje slecht slapen duidt niet op een tekort aan melatonine. Volgens Braam werkt het product wel als je echt een tekort aan melatonine hebt. Je kan dat laten meten in een slaapcentrum via een test in het speeksel.

Risico's van teveel melatonine slikken

Arts Wiebe Braam zegt dat er geen vastgestelde hoeveelheid is die je moet slikken als je een tekort aan melatonine hebt. Hij zegt dat je best kan beginnen met drie tabletjes voor een volwassene. Bij te weinig effect kan je ophogen. 'Als je boven een bepaald niveau slikt en het helpt nog steeds niet, dan heb je dus geen tekort aan melatonine.' Braam zegt dat het geen kwaad kan om incidenteel teveel melatonine te slikken. Hij wijst erop dat het er ook aan ligt hoe je lichaam melatonine afbreekt. 5% van de Nederlanders heeft moeite met afbreken van melatonine. De kans is groot dat je bij die 5% hoort als je 's avonds na het drinken van cafeïne niet kan slapen. Je moet dan sowieso al een lagere dosis slikken. '0,2 gram kan dan al teveel zijn.' Braam legt uit dat als je lichaam melatonine te traag afbreekt, dan ontstaat er binnen zeven tot veertien dagen een opstapeling van melatonine. Door die opstapeling ga je extra melatonine slikken en draait het effect om: je gaat weer slechter slapen.

'Er moet een waarschuwing op'

De Sleepzz Melatonine Time Release is dus niet voorzien van een bijsluiter, omdat dat volgens fabrikant Vemedia niet hoeft. Daar denkt arts Wiebe Braam heel anders over. Braam vindt dat er een duidelijke waarschuwing op hoort te staan. Hij doelt daarmee op de effecten van melatonine als je lichaam het hormoon te traag afbreekt. Braam schreef daarom zelf een bijsluiter.