background branding

Error fares: zo boek je belachelijk goedkope tickets

errorfares_780x439.jpg

Voor een paar tientjes naar de andere kant van de wereld vliegen? Of een ticket scoren in First Class voor de prijs van Economy? Dat regel je met error fares en wij leggen uit hoe je die kan boeken.

We willen allemaal wel ver weg voor weinig, maar onder de streep zijn dat meestal de duurste tickets. Australië en Nieuw-Zeeland zijn verreweg de duurste bestemmingen. Hiervoor liggen de tickets meestal rond of boven de duizend euro. Ook de eilanden in de Stille Oceaan zijn prijzig om te bereiken. Luxe heeft zo z'n prijs. Het kan allemaal een stuk goedkoper.

Wat zijn error fares?

Error fares zijn tarieven die verkeerd 'in het systeem' staan. Dat kan gebeurd zijn doordat iemand de foute prijs heeft ingevoerd of door een storing in het computersysteem van de luchtvaartmaatschappij. Denk aan een verkeerd gezette komma of een toeslag die niet ingevuld is. Als je per ongeluk zo'n laag tarief voorbij ziet komen moet je er snel bij zijn.

Attendeer de luchtvaartmaatschappij niet!

Je kan maar beter geen slapende honden wakker maken. Ga dus vooral niet de luchtvaartmaatschappij bellen als je zo'n fout tarief ziet of net geboekt hebt. De kans is zeer groot dat je ticket dan ongeldig wordt verklaard. Bedenk ook dat je geen recht hebt op het gekochte ticket, je kan dus geen ticket claimen als de vliegmaatschappij ontdekt dat er tickets verkocht zijn voor te weinig geld. Boek een error fare met je creditcard. Mocht je ticket niet gehonoreerd worden en er is 'gedoe' met de terugbetaling, dan sta je sterker als je met een creditcard hebt betaald.

Plan niks

Error fares zijn vooral bedoeld voor mensen die flexibel zijn. Meestal zijn de data dat het lage tarief beschikbaar is beperkt. Soms gaat het om tickets waarbij het vertrek binnen enkele dagen of weken ligt, maar het kan ook zijn dat de datum van vertrek pas op een aantal maanden ligt. Daarnaast is het vertrek ook niet altijd vanaf Amsterdam. Heel belangrijk: zie je een ticket voor een lage prijs en twijfel je? Niet doen, maar meteen boeken! Een uur later kan de error fare alweer pleite zijn. Boek pas een hotel of huurauto als je vliegticket de status 'Confirmed' heeft op de website van de airline.

Voorbeeldje?

Luchtvaartmaatschappij Norwegian heeft momenteel een aantal zeer lage tarieven in het systeem staan voor vluchten naar Las Vegas voor de periode januari - februari 2018. Voor 192 euro vlieg je non-stop op ideale tijden naar Las Vegas vanuit Oslo. Tel daar een retourtje Oslo bij op en je zit voor 325 euro in Las Vegas. Niet gek! American Airlines bleek vorig jaar in hun systeem helemaal geen tarief ingevoerd te hebben voor vluchten naar China. Er werden honderden vluchten geboekt zodat men gratis kon vliegen. American Airlines annuleerde in eerste instantie de tickets, maar na een tsunami aan klachten honoreerde de airline de tickets alsnog. In 2013 kostte een ticket naar Hawaii vanuit grote Amerikaanse steden slechts zeven dollar, voor een retourtje. Dat kwam toen door een foutje in het systeem.

Waar vind je error fares?

Er zijn allerlei websites die internet afstruinen op zoek naar error fares en andere extreem lage tarieven. Voorbeelden daarvan zijn Fly4free.com, SecretFlying.com, HolidayPirates.com, Flynous.com en ErrorFares.nl. Je kan je voor de meeste van deze websites aanmelden voor de nieuwsbrief en ook loont het om de Facebookpagina te liken zodat de beste deals in je tijdlijn op Facebook voorbijkomen.

Error fares ook voor autohuur

Niet alleen vliegtickets kunnen per abuis verkeerd geprijsd zijn, ook huurauto's staan weleens verkeerd in het systeem. Zo duiken bij autoverhuurder National er om de zoveel jaar weleens foute prijzen op. Daar wordt dan handig gebruik van gemaakt door vakantiegangers en National honoreerde, tot nu toe, de boekingen.