Eten en drinken niet veel duurder geworden

Eten en drinken zijn de afgelopen tien jaar veel minder in prijs gestegen dan andere artikelen. Voedingsmiddelen werden 9 procent duurder, terwijl de inflatie in deze periode ruim 18 procent bedroeg. Dat blijkt uit een analyse van ING Economisch Bureau, die donderdag is gepubliceerd.

Een huishouden geeft maandelijks gemiddeld 300 euro uit aan voedingsmiddelen, zegt ING. Dat is 10 procent van het totale budget. Vlees, vis, melk, kaas, eieren, olie, boter, fruit, groente en aardappelen zijn nu allemaal circa 10 procent duurder dan in 2001. Suiker, zoetwaren en ijs kosten nog net zo veel als toen. Brood werd 15 procent duurder.

De voedselprijzen in de winkel zijn de laatste jaren wel sneller gestegen door de oplopende voedselprijzen op de wereldmarkt. Maar de winkeliers berekenden de kosten maar voor een deel door, mogelijk uit angst klanten kwijt te raken. Door de economische tegenwind letten consumenten extra op de prijs.

Ook de felle concurrentie tussen supermarkten zet volgens ING Economisch Bureau een rem op de prijsstijgingen. De supermarkten profiteerden er bovendien van dat de loonkosten door de economische teruggang minder stegen.

Bron: ANP