Hogere winkelprijzen door btw-verhoging

De verhoging van het btw-tarief per 1 oktober van 19 procent naar 21 procent heeft gezorgd voor een forse stijging van de winkelprijzen. In oktober rekende de detailhandel gemiddeld 2,8 procent meer voor producten dan in dezelfde maand vorig jaar. In september bedroeg dat verschil nog 1,8 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Omdat het verkochte volume 2,9 procent lager uitkwam, is de omzet van de detailhandel niettemin nauwelijks veranderd. 'Het is moeilijk te zeggen of deze cijfers anders waren geweest zonder de btw-verhoging. We weten immers niet of alle ondernemers de verhoging al hebben doorberekend in hun prijzen. In september was er ook geen omzetgroei', stelde een woordvoerder van het statistiekbureau.

Volgens hem is in bepaalde branches wel duidelijk een verband te leggen met de belastingmaatregel. Elektronicazaken verkochten in oktober namelijk 8,9 procent minder, terwijl vorige maand nog een plus van 8,4 procent in de verkoopcijfers werd genoteerd. Ook bij kledingwinkels is een dergelijke omslag in het verkochte volume te zien.

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen kwam in oktober daarentegen 2,8 procent hoger uit dan vorig jaar. Net als vorige maanden lijken winkels als supermarkten en drogisterijen minder last te hebben van prijsstijgingen en een daling van de koopkracht. 'Crisis of geen crisis, shampoo en voeding blijven mensen toch nodig hebben', concludeert de zegsman.

Ook postorderbedrijven en internetwinkels deden het goed. Zij kenden een omzetstijging van bijna 19 procent, de grootste toename in ruim twee jaar tijd. Dat komt volgens het CBS vooral omdat oktober 2011, de maand waarmee is vergeleken, juist een hele slechte maand was voor die branche.

Bron: ANP