background branding

Prijzen concertkaartjes onevenredig hard gestegen

Concertkaartjes zijn in 30 jaar tijd in verhouding snel duurder geworden. De prijzen van vooral grotere shows zijn onevenredig hard gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ANP en Sargasso.nl.

Het blijkt dat vooral de prijzen van concerten van de toonaangevende artiesten veel sterker zijn gestegen dan je op basis van de inflatie zou mogen verwachten. Gecorrigeerd voor inflatie kostte een kaartje voor een concert van een grote naam als Queen eind jaren 70 zo'n 30 euro. Tegenwoordig wordt voor concerten van Lady Gaga en Madonna rond de 100 euro gevraagd.

Daarbij moet worden opgemerkt dat die stijging vooral te zien is na 1995. Daarvoor stegen de prijzen elk jaar slechts lichtjes. Volgens een woordvoerster van Mojo Concerts ligt de verklaring voor een deel bij een veranderd inkomstenplaatje voor artiesten. 'Vroeger haalde een artiest 75 procent van de inkomsten uit albumverkoop. De rest kwam uit merchandise en concerten, die vaak puur ter promotie waren'. Maar sinds de opkomst van downloadsites als Napster en Kazaa kelderen de albumverkoopcijfers en dus groeit het belang van concertopbrengsten.

Bron: ANP