Parkeren opnieuw duurder

De tarieven voor parkeren op straat blijven stijgen. In het centrum van de 30 grote steden zijn de parkeerplaatsen in de afgelopen 4 jaar gemiddeld 15 procent duurder geworden. Alleen in Rotterdam zijn de duurste plaatsen goedkoper geworden.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond. In Amsterdam zijn automobilisten met een uurtarief van 5 euro het duurste uit, een stijging van 4 procent. Daarna volgen Utrecht, met een uurtarief van 4,26 euro (toename van 8 procent), en Hilversum, waar het tarief met 21 procent steeg tot 3,40 euro. In Rotterdam daalden de parkeerkosten met 10 procent naar 3 euro per uur. De grootste stijger is Hengelo, waar het tarief 36 procent omhoogging tot 1,90 euro.

Volgens de Consumentenbond ergeren mensen zich behalve aan de hoge parkeertarieven vooral aan het afrekenen per uur en krappe parkeerplaatsen.

De PvdA in de Tweede Kamer liet in een reactie weten nog dit jaar een initiatiefwet in te dienen die ervoor moet zorgen dat automobilisten niet te veel betalen voor parkeren. De partij wil wettelijk vastleggen dat automobilisten per minuut mogen afrekenen, met een starttarief van maximaal vijf minuten. ,,Het slaat nergens op dat als je 31 minuten geparkeerd staat, je voor een vol uur moet betalen'', aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Bron: ANP