Parkeertarieven blijven stijgen

Veel gemeenten (40 procent) hebben hun parkeertarieven verhoogd, gemiddeld met 6 procent. In Haarlem is parkeren op straat zelfs 20 procent duurder geworden, maar in Zoetermeer zijn de tarieven juist verlaagd, met 2 a 3 procent. Dat meldde de belangenbehartiger van winkeliers Detailhandel Nederland.

Parkeren is het duurst in garages in Amsterdam. In Zoetermeer, Hoofddorp en Middelburg zijn de parkeergarages het goedkoopst. De Damsterdiepgarage in Groningen is uitgeroepen tot de beste parkeergarage van het land. De garage is goed onderhouden, de voorzieningen zijn uitstekend op orde en het parkeergeld is en blijft er laag. 

Parkeergarage staat leeg

De tarieven zijn de afgelopen vijf jaar met een derde verhoogd, terwijl veel parkeergarages leegstaan. 'Al tijden kampen steden met teruglopende bezoekersaantallen in het centrum. Veel gemeenten schieten in een verkeerde reflex door de parkeertarieven juist te verhogen', aldus een woordvoerster donderdag. 'Daarmee maken ze hun begroting misschien op korte termijn dekkend, maar het is geen structurele oplossing.' Om iets te doen tegen de leegstand laten gemeenten zoals Amsterdam bewoners die een parkeervergunning hebben hun auto in de garages stallen.

Betalen per minuut

Detailhandel Nederland maakt zich samen met onder meer de ANWB hard voor 'betalen per minuut'. De klant betaalt dan alleen voor de daadwerkelijke parkeertijd en parkeergarages kunnen op die manier beter met elkaar worden vergeleken. 'Maar een op de vijf parkeergarages heeft nog altijd een minimum tijdseenheid van zestig minuten.'

Bron: ANP