Goedkoop parkeren doe je in Hoofddorp

De parkeergarages zijn dit jaar weer duurder geworden, maar de prijzen lopen landelijk nogal uiteen: van 0,80 euro tot 5,71 euro per uur.

De tarieven van parkeergarages zijn zo'n 5 procent omhoog gegaan ten opzichte van 2013. Dit blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland. De test is vandaag gepresenteerd. Sinds 2010 zijn de prijzen in Nederland gemiddeld genomen met 26 procent gestegen.

Grote verschillen


Grote verschillen

Landelijk bestaan grote verschillen tussen de garagetarieven. Zo zit tussen de duurste en de goedkoopste van de tachtig onderzochte garages liefst 4,91 euro verschil in het uurtarief. Het gemiddelde tarief per uur is 2,73 euro.

In Amsterdam staan traditiegetrouw de duurste garages. De sterkste prijsstijgingen zijn dit jaar te vinden in Den Haag; in de Markthofgarage en de Pleingarage stegen de prijzen met respectievelijk 50 en 44 procent.Toveren met tijd

Ook viel het de onderzoekers op dat er in een deel van de parkeergarages de tarieven op het oog gelijk bleven, maar dat er minder tijd werd gekocht voor hetzelfde geld. Zo betaalde een automobilist vorig jaar in de Amsterdamse Markenhovengarage 50 cent voor 8 minuten, terwijl je voor hetzelfde geld dit jaar 7 minuten krijgt.

In ongeveer twee derde van de onderzochte garages stegen de tarieven niet. Anderzijds worden volgens Detailhandel Nederland in 15 procent van de parkeergarages tarieven berekend aan de hand van een 'onredelijke, verwarrende tijdseenheid'. Zo kan het zijn dat per uur wordt betaald, terwijl er veel korter wordt geparkeerd.Duurste garages

- Dam/Bijenkorf Amsterdam: 5,71 euro per uur

- De Kolk Amsterdam: 5,71 euro per uur

- Centre Amsterdam: 5 euro per uur

- The Bank Amsterdam: 5 euro per uur

- Waterlooplein Amsterdam: 5 euro per uurGoedkoopste garages

- Vier Meren Hoofddorp: 0,80 euro per uur

- Centrumgarage Hoofddorp: 1,11 euro per uur

- Kweeklust Gorinchem: 1,20 euro per uur

- Kousteenseweg Middelburg: 1,30 euro per uur

- Geere Middelburg: 1,30 euro per uur

Bron: ANP