Kenteken invoeren bij parkeren niet verplicht

Automobilisten zijn bij betaald parkeren in Amsterdam niet verplicht hun kentekengegevens in te voeren. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam vrijdag.

Automobilisten moeten in dat geval wel op een andere manier kunnen bewijzen dat ze hebben betaald.

Bij parkeerautomaten in Amsterdam moet momenteel het kenteken worden ingevoerd. Zo kunnen controleurs met een scanauto de kentekens van geparkeerde auto's controleren.

Verzonnen kentekens

Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First, die opkomst voor de bescherming van privégegevens, was een rechtszaak begonnen tegen de gemeente Amsterdam. Hij had bij het parkeren van zijn auto verzonnen kentekengegevens ingevoerd en kreeg vervolgens een boete. Door het tonen van de kwitantie van de parkeerautomaat kon hij aantonen toch te hebben betaald.

Boete

Volgens de rechtbank hoeft het invoeren van onjuiste gegevens niet automatisch tot een boete te leiden. 'Het bewijs dat voor het parkeren van een auto is betaald kan op verschillende manieren worden aangeleverd, niet alleen door een juiste invoering van het kenteken bij de automaat.' Een boete mag uitsluitend worden opgelegd als er niet is betaald, stelt de rechter.

Minder controleurs nodig

Privacy First meent dat iedere burger recht heeft op privacy, ook als men ergens de auto parkeert. Amsterdam was een van de eerste gemeenten die het 'kentekenparkeren' introduceerde. De controles met scanauto's leidt tot flinke kostenbesparingen, omdat er minder controleurs nodig zijn en er geen papieren parkeerbonnen hoeven te worden uitgeschreven. Ook enkele andere steden hebben inmiddels deze manier van betaald parkeren ingevoerd.

Hoge Raad

De gemeente Amsterdam is het niet eens met de uitspraak en wil dat de Hoge Raad zich uitspreekt over de kwestie. Automobilisten die geen juist kenteken invoeren bij het betalen, krijgen daarom nog steeds een boete. De rechtbank in Amsterdam deed vorig jaar een soortgelijke uitspraak. Ook toen werd een bonnetje als een betalingsbewijs gezien, terwijl er geen juist kenteken was ingevoerd. Deze zaak draaide niet om privacy.

Bron: ANP