Amsterdam berekent parkeren per zeven minuten

Automobilisten hoeven in gemeentelijke parkeergarages in het centrum van Amsterdam niet meer per uur te betalen. Vanaf 1 april geldt in deze parkeergarages een tarief van 50 cent per 7 minuten. Dit 'real time parkeren' komt tegemoet aan de wens van parkeerders, stelde de gemeente woensdag.

Als iemand bijvoorbeeld voor 61 minuten parkeerde, moest er voor 2 uur worden betaald. De prijs wordt nu eerlijker. De vier gemeentelijke parkeergarages onderscheiden zich van veel commerciële garages, waar nog altijd uurtarieven worden berekend.

In de praktijk zullen parkeerders straks soms meer en soms minder betalen dan voorheen. Nu geldt nog een uurtarief van 4 euro. Een parkeerder die nu bijvoorbeeld 2 uur parkeert, is 8 euro kwijt. Na 1 april betaalt hij 9 euro.

Gemiddeld genomen gaat de parkeerder er niet op vooruit, maar ook niet op achteruit, verklaart de gemeente. 'Het effectief gemiddeld parkeertarief blijft gelijk.'

De gemeente had in enkele garages al proefgedraaid met het real time parkeren. Er is ook gekeken naar betalen per minuut, maar dat is technisch nog niet mogelijk.

Bron: ANP