'EU moet verplichte regels opstellen voor apparaten die verbonden zijn met internet'

regels-voor-smarthome-180307.jpg

Het kabinet gaat zich hard maken voor Europese eisen aan huishoudelijke en andere apparaten die met internet zijn verbonden. De Europese Commissie werkt aan vrijwillige regels, maar die moeten verplicht worden, vindt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Zogeheten Internet of Things-apparaten kunnen nu vaak nog makkelijk worden overgenomen door hackers. Die kunnen zo privacygevoelige informatie van de eigenaren verzamelen, hen afpersen of de apparaten inzetten voor cyberaanvallen. D66 drong daarom bij Keijzer aan op verplichte eisen voor cyberveiligheid, 'net zoals voor brandveiligheid'. Het CDA deed dezelfde oproep.Lees ook: Wat is een smarthome?

'Beter bewapenen tegen cybercrimininelen'

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het 'hoog tijd' dat er 'harde, verplichte eisen' komen aan met internet verbonden thermostaten, koelkasten en webcams. 'Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag worden de aanvallen van cybercriminelen geavanceerder. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen.'

Fabrikanten aansprakelijk stellen

Het kabinet gaat komend jaar in EU-verband ook eens kijken in hoeverre de maker van een apparaat aansprakelijk moet zijn voor een hack.

Bron: ANP