EU: Vaderschapsverlof moet minimaal 10 dagen zijn

vaderschapsverlof26042017.jpg

De Europese Unie wil dat vaders minimaal tien werkdagen betaald verlof krijgen bij de geboorte van een kind. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Het dagblad claimt inzage te hebben gehad in voorstellen van de Europese Commissie voor sociaal beleid waaraan de lidstaten minimaal moeten voldoen. Voor Nederland heeft de wens van de EU grote gevolgen want het betaald verlof voor vaders is hier maar twee dagen.

Onderaan de ranglijst

Daarmee staat Nederland onderaan in de ranglijst van verlofdagen voor vaders in Europese lidstaten. Demissionair minister Asscher (Sociale Zaken) wilde het aantal verlofdagen omhoog bijstellen naar vijf dagen maar de VVD zag daar niets in. Het plan lijkt daarom niet door te gaan. De voorstellen van de EU kunnen daar wellicht verandering in gaan brengen.

Ouderschapsverlof

Ook het ouderschapsverlof wil Brussel uitbreiden. In het pakket aanbevelingen dat EU-commissaris Marianne Thyssen woensdag presenteert is sprake van vier maanden voor kinderen tot twaalf jaar. Nu heeft een werknemer in Nederland recht op drie betaalde dagen.

'Goede doelstelling, maar verkeerde aanpak'

Met de maatregelen hoopt de Europese Commissie de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken. Werkgeversorganisatie BusinessEurope vindt dat 'een goede doelstelling, maar de verkeerde aanpak'. 'De mensen willen meer banen en welvaart, niet ondoordachte wetgeving die het scheppen van arbeidsplaatsen ondermijnt.' Ook is de koepelorganisatie boos dat niet eerst met de sociale partners is gesproken.

Reactie vakbondorganisaties

De Europese vakbondsorganisaties waaronder de FNV juichen het wetsvoorstel toe.

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: 'Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze norm bij de formatie moet meenemen. Nederland bungelt nu ongeveer onderaan in Europa met vaderschapsverlof.'

Reactie Lodewijk Asscher

Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) twitterde als reactie: 'VVD vindt 5 dagen verlof te veel, Europa wil naar 10 en van mij mogen het er nog meer worden.' Het partnerverlof moet op minstens het niveau van een ziekte-uitkering worden betaald, vindt de commissie.

Breder plan om EU socialer te maken

Naar verwachting zal de voorgestelde richtlijn die 'de balans tussen werk en privéleven' moet verbeteren op verzet stuiten in veel lidstaten. De aanbevelingen zijn onderdeel van een breder plan om de EU socialer te maken.

De aanbevelingen zijn onderdeel van een breder plan om de EU op te tuigen met een ,sociale pijler'. Aan principes als het recht op een minimumloon en gezondheidszorg tot bescherming via arbeidscontracten moeten de EU-leiders zich nog dit jaar verbinden, vindt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Bron: ANP/ ANP MediaWatch / De Telegraaf