Uitbreiding vaderschapsverlof voorlopig van de baan

vaderschapsverlof12042017.jpg

De uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen gaat voorlopig in de ijskast. Het wetsvoorstel is woensdag door de Tweede Kamer controversieel verklaard. De drie dagen extra onbetaald ouderschapsverlof zou eigenlijk per 2019 van kracht worden.

Het voorstel heeft 'een grote impact' op de begroting en dient daarom aan de formatietafel te worden behandeld, zei VVD'er Dilan Yesilgöz. Zij kreeg onder meer steun van het CDA. Linkse partijen waren er niet blij mee. De financiën zijn geregeld en er is geen enkele reden om het uit te stellen, zei SP'er Bart van Kent. Gijs van Dijk van de PvdA vindt het besluit onbegrijpelijk.

'Bizar en ouderwets'

Het wetsvoorstel is van de hand van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Die vindt de wens van de VVD om het besluit controversieel te verklaren 'bizar en ouderwets', twitterde hij.

Over uitbreiding van het verlof wordt al jaren gesproken. De werkgevers zijn tegen uitbreiding. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland zei eerder dat het kabinet met de uitbreiding zou 'graaien in de snoepdoos' van de bedrijven. Nederland heeft in Europa samen met Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling van Europa.

Bron: ANP