background branding

Vader langer met verlof na bevalling

vader_kind_800x628.jpg

Vaders krijgen vanaf 2017 langer betaald vrij na de bevalling. Het ouderschapsverlof gaat van twee naar vijf dagen, bevestigen Haagse bronnen donderdag na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het ruimere verlof voor de partner van de moeder kost 75 miljoen euro per jaar en wordt bekostigd uit extra miljoenen die de regeringspartijen VVD en PvdA in 2016 kunnen besteden. Voor 2016 gaat het om 250 miljoen euro per partij, de jaren erna hebben de partijen elk 375 miljoen per jaar extra te besteden. Van die bedragen gaat per partij telkens 30 miljoen euro af om militaire missies te bekostigen.

Defensie en zorg

Eerder werd al bekend dat er miljoenen extra zouden vrijkomen voor Defensie en zorg. Het extra geld voor Defensie (oplopend tot 375 miljoen euro) is een wens van de VVD. De PvdA wil graag meer geld voor betere zorg in de verpleeghuizen. Daarvoor wordt nu structureel 133 miljoen euro extra vrijgemaakt. Ook komt er voor iedere verpleeghuisbewoner 1000 euro meer beschikbaar voor dagbesteding, waardoor het verzorgend personeel meer tijd aan de zorg voor ouderen kan besteden.

Update 15:02 uur: Asscher en Bussemaker positief

Een verlenging van het vaderschapsverlof zou 'heel goed' zijn. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Donderdag lekte uit dat het kabinet het van plan is het betaalde ouderschapsverlof voor partners van de moeder te verlengen van twee naar vijf dagen. Asscher wilde dat nog niet bevestigen maar hij zei wel dat als het in de stukken van Prinsjesdag zou staan, hij het heel goed zou vinden. 'Omdat we weten dat het goed is voor het kind en voor beide ouders als de vader betrokken is bij de eerste dagen van het kind, als dat nog frêle en teer is. Dan zijn de afspraken over zorg in de jaren erna ook beter.'

Volgens Asscher hebben buurlanden al langer ouderschapsverlof. Ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zou een verlenging steunen. 'Elke stimulans om vaders meer te betrekken bij de zorg voor kinderen heeft mijn absolute steun', zei ze.

Bron: ANP