background branding

'Jaar lang verlof na geboorte'

vader_kind_312.jpg

De overheid moet het mogelijk maken dat ouders na de geboorte van hun baby een jaar lang verlof kunnen nemen. Daarvoor pleit de Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth zaterdag in de Volkskrant.

Ze vindt dat vaders en moeders het verlof onderling zouden kunnen verdelen, zodat er altijd één ouder beschikbaar is om de baby te verzorgen.

Beste af bij ouders

Baby's zijn in hun eerste levensjaar het beste af bij hun ouders en niet op de crèche, aldus De Weerth. Op de kinderopvang hebben baby's een 'onafgebroken hoog stressniveau', wat volgens haar onwenselijk is voor de ontwikkeling van het jonge kind. Daarbij zijn volgens haar crèches 'kwalitatief vaak slecht'.

Kosten terugverdiend

De kosten van het jaar verlof worden op lange termijn dubbel en dwars terugverdiend, meent De Weerth. 'Gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs, depressies; hoeveel kun je daarvan voorkomen als het stresssysteem van jonge kinderen zo sterk mogelijk wordt gemaakt door optimale zorg in het eerste jaar?'

Op de kamer slapen

De hoogleraar 'psychobiologie van de vroege ontwikkeling' raadt ouders aan hun baby bij hen op de kamer te laten slapen. Dan ontwikkelt het kind zich 'beduidend rustiger', zo blijkt uit eigen onderzoek van De Weerth. 'In grote lijnen is het heel simpel: een baby heeft behoefte aan zijn ouders. Dichtbij, zo vaak mogelijk.'

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant