background branding

Vaders 5 dagen vrij bij geboorte kind

Vaders krijgen het recht om direct na de geboorte van hun kind een hele werkweek vrij te nemen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakt donderdag bekend dat kersverse vaders 3 dagen extra vrij krijgen, meldt RTL Nieuws. De vaders moeten deze verlofdagen wel zelf betalen.

Op dit moment moet een werknemer een vader na de geboorte van zijn kind verplicht 2 dagen vrij geven. Dat gaat om betaalde vrije dagen. Asscher wil dat werkgevers verplicht drie onbetaalde verlofdagen extra vrij gaan geven. Het gaat om ouderschapsverlofdagen, de vaders zullen dus niet betaald krijgen op deze dagen.

Asscher kondigde enkele weken terug na een bijeenkomst over de combinatie van werk en zorg al aan dat hij dacht aan uitbreiding van het vaderschapsverlof. In een brief aan de Tweede Kamer zal de minister nog meer maatregelen op dit gebied bekendmaken.

MKB-Nederland woest


Werkgeversorganisatie MKB-Nederland is woest op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) omdat die van plan zou zijn vaders het recht te geven vijf dagen vrij te nemen bij de geboorte van hun kind. Nu is dat nog twee dagen.

MKB-Nederland woest

'De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien', fulmineert voorzitter Michaël van Straalen op de website van MKB-Nederland. 'Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.'

Hij vreest dat het vaderschapsverlof daarmee in een claimcultuur van 'ik heb recht op' belandt, terwijl het nu 'bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld'.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / De Telegraaf