Europa werkt aan verbod op plastic wattenstaafjes en plastic bestek

verbod-plastic-wattenstaafjes-09-05-2018.jpg

Europa wil een verbod op plastic wattenstaafjes, plastic bestek, borden en op ballonstokjes, en het gebruik van plastic maaltijdverpakkingen en drinkbekers ontmoedigen door bijvoorbeeld de prijzen te verhogen.

De Europese Commissie is bezig met een uitwerking voor een verbod op eenmalig gebruik van plastic. Op 23 mei wordt de uitwerking gepubliceerd, maar het document is al uitgelekt.

Waarschuwingen over risico

85% van het afval in de Europese wateren is plastic. Wegwerpplastic zorgt voor de helft van dit afval. De Europese Unie wil de maatregelen omdat plastic schadelijk kan zijn voor biosystemen, de biodiversiteit en de gezondheid van mens.

Naast een plasticverbod en een ontmoedigingsbeleid komen er ook waarschuwingen over het risico van plastic op het milieu. Deze waarschuwingen komen op de verpakking van onder andere weggooischoonmaakdoekjes, maandverband en ballonnen.  

Ook worden producenten van bepaalde plastic producten verantwoordelijk gesteld voor de inzamelingskosten van afval. Dit geldt onder meer voor ballonnen, plastic tasjes en sigarettenfilters, maar ook plastic bekertjes en verpakkingen van eten.

Statiegeld

Europa wil dat alle lidstaten in 2025 hun statiegeldbeleid uitbreiden. De lidstaat moet dan 90% van de plastic flessen inzamelen. Daarnaast moeten doppen en lipjes van drankjes vast blijven zitten aan de verpakking.

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan het statiegeldprobleem:Terugkijken: Statiegeld op blikjes en kleine petflesjes moet zwerfafval voorkomenEn bekijk het dossier over statiegeld

Bron: NOS