'Europese Commissie wil strikte regels voor gezichtsherkenning'

gezichtsherkenning-wetgeving-22-08-2019.jpg

De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met EU-ambtenaren.

De regels moeten EU-burgers duidelijk omschreven rechten geven over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen. Daarnaast krijgen burgers het recht om te weten wanneer en waarvoor die gegevens worden gebruikt.

Brits onderzoek

Het initiatief van Brussel komt na onthullingen en ophef over het wijdverspreid en ongereguleerd gebruik van gezichtsherkenning in bijvoorbeeld Britse winkelcentra, die vorige week aanleiding gaven tot een onderzoek van de Britse gegevensbeschermingswaakhond.

Lees: Schiphol breidt proeven met gezichtsherkenning uit

Openbare ruimtes

Een nieuwe EU-wet die gericht is op het 'ongeremde' gebruik van de technologie zou naar verwachting van invloed zijn op de manier waarop zowel particuliere bedrijven als politie- en veiligheidsautoriteiten gezichtsherkenning mogen gebruiken bij het toezicht in openbare ruimtes, schrijft de FT.

Bron: ANP