Even verkoelen bij het water? Pas goed op voor blauwalg, dit moet je weten

blauwalg-waarschuwing-22072022.jpg

Met de oplopende temperaturen zoeken steeds meer mensen het open water op. Erg lekker, al kun je niet op elke plek helemaal veilig zwemmen. De hoeveelheid blauwalg, een bacterie die groeit in opwarmend water, neemt toe en kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. 

Recent werd er een waarschuwing afgegeven voor zwemmen in open water, vanwege de toename van blauwalg. Je kunt nog op genoeg plekken zonder zorgen zwemmen, maar het is dus wel even opletten.

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een bacterie die gifstoffen kan produceren in laag, opwarmend water. Als water weinig stroomt maakt dit de kans op blauwalg groter. Blauwalgen kunnen in zoet, brak en zout water zitten. 

Zwemmen in water met blauwalg kan zorgen voor huid- en oogirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten. Dieren kunnen overigens ook klachten ervaren, dus let er ook op dat je je hond niet laat zwemmen in water met blauwalg. 

Hoe kun je het herkennen?

Blauwalg vormt dikke lagen op het oppervlaktewater. De kleur varieert van lichtgroen tot helderblauw en het kan zelfs roodbruin zijn. Blauwalg kan verder voor stank zorgen, vaak een beetje zwavelachtig of rioolgeur.

Op de website van Zwemwater.nl vind je actuele waarschuwingen voor plekken waar je beter niet kunt zwemmen. 

In contact gekomen met blauwalg?

Heb je gezwommen in open water en krijg je last van (een van) de symptomen? Spoel je dan gelijk af onder de douche (sowieso een goed idee als je in open water hebt gezwommen). De klachten van blauwalg zijn vervelend, maar niet levensgevaarlijk. Vaak ben je er binnen een paar dagen wel vanaf. 

Als je echt veel water hebt binnengekregen en je ernstige klachten ervaart, dan is het verstandig om even naar de dokter te gaan. 

Bron: Thuisarts / Zwemwater