background branding

Experts: 'Scherp het anti-rookbeleid aan'

030922_rokerssite.jpg

Het kabinet moet het anti-rookbeleid flink aanscherpen. Anders zal het niet lukken om het aantal jonge rokers fors terug te dringen, zeggen gezondheidsexperts tegen het AD.

In 2018 sprak de overheid met zeventig organisaties de ambitie uit om tot een rookvrije generatie te komen. Door een pakje sigaretten fors duurder te maken en het aantal verkooppunten te verlagen, moet het aantal jonge rokers in 2040 naar nul. Van de volwassen Nederlanders mag dan nog slechts 5 procent roken.

Kleine stijging onder rokende jongeren

Vier jaar na het Nationaal Preventieakkoord is het aantal rokers slechts mondjesmaat gedaald. Nog steeds rookt ruim een vijfde van alle Nederlanders. Onder jongeren van 16 tot 20 jaar is er zelfs een kleine stijging, mede door de populariteit van e-sigaretten, zogenaamde vapers en dampers. Van de jongvolwassenen (20 tot en met 24 jaar) rookt zelfs één op drie.

'Preventieakkoord uit 2018 mislukt'

Gezondheidsexperts slaan alarm. 'Door corona en doordat het vorige kabinet zo lang demissionair was, is er afgelopen twee jaar te weinig gebeurd', zegt hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen. Longarts Wanda de Kanter noemt het preventieakkoord uit 2018 vooralsnog mislukt.

Bron: AD