background branding

'Maak sigaretten voor de nieuwe generatie voor altijd illegaal'

rookvrije-generatie-780.jpg

Nederland zou meer werk mogen maken van een écht rookvrije generatie, vindt een meerderheid van ruim 4000 ondervraagde mensen. Zij geven hun mening over de aanpak van Nieuw-Zeeland: wie daar nu 14 jaar of jonger is, kan nooit meer legaal sigaretten kopen, ook niet op latere, volwassen leeftijd.

70 procent van de ondervraagden wil deze wetgeving, die het de nieuwe generatie voor altijd onmogelijk maakt om legaal sigaretten te kopen, ook in Nederland. 'Het lijkt me een goede manier om te voorkomen dat kinderen gaan roken. In ieder geval wordt het een stuk moeilijker gemaakt.'

Heb zelf gerookt. Wou dat het 50 jaar geleden hier was ingevoerd
- Polldeelnemer

De voorstanders vinden het niet alleen een goed idee vanwege de gezondheid van de potentiële rokers zelf. Velen brengen de maatschappelijke kosten in die het met zich meebrengt: 'Scheelt ook veel geld in gezondheidszorg.' Óók voor de 'meerokers': mensen die zelf niet roken, maar wel de schadelijke stoffen van andere rokers inademen.

Voordelen voor de maatschappij

Ik rook niet, dus ik heb geen last van de persoonlijke druk om iets niet te 'mogen'. Ik denk dat het wel een verplichting met zich meebrengt van continu inzichtelijk maken wat het de maatschappij oplevert (denk aan zorgkosten, minder afval, etc.) om draagvlak te houden.

Ook veel rokers zijn voor

Ook veel mensen die zelf roken zijn voor. Zo vindt iemand die van zichzelf stelt 'prettig verslaafd' te zijn en al 70 jaar 'met veel genoegen' te roken, dat het tóch een goed plan is: 'Jongeren kunnen er maar beter nooit aan beginnen.' 'Als je niet beginnen kan, raak je niet verslaafd', vindt ook een ander.

Ik houd er niet van wanneer de regering bepaalt wat je wel of niet mag doen
- Polldeelnemer

Toch is 30 procent juist tegen de maatregel: 'Ik denk dat de mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten kunnen nemen zoals ook met drank en drugs.' Anderen (waaronder ook voorstanders van de maatregel, overigens) vinden dat juist (ook) alcohol en drug aan banden moeten worden gelegd.

Alles wat verboden is, is juist op die leeftijd een uitdaging
- Polldeelnemer

Er zijn echter ook mensen die denken dat verbieden het alleen maar interessanter maakt: 'Alles wat verboden is, is juist op die leeftijd een uitdaging.' Ook hierin vinden voor- en tegenstanders elkaar wat betreft hun zorgen: zij vrezen dat andere drugs (wiet, hasj, lachgas) dan vaker gebruikt zullen worden, of dat er een levendige zwarte handel zal ontstaan in sigaretten.

Sigaretten halen over de grens

Zowel voor- als tegenstanders van de maatregel denken dat deze makkelijk omzeild kan worden. Doordat anderen sigaretten voor ze kopen, of doordat rookwaar over de grens wel te krijgen is. Nederland is tenslotte geen eiland, zoals Nieuw-Zeeland. 'Ik woon in Ede, even naar Duitsland rijden om te tanken en rookwaar te halen is makkelijk te doen. Deze wetgeving alleen in Nederland invoeren gaat niet werken', stelt een pollrespondent, die ook met een oplossing komt: 'onze buurlanden (lees Europa), zullen mee moeten doen.'


Wat Nederland van plan is wat beteft de anti-rokenmaatregelen, daar kan op dit moment weinig over gezegd worden, laat een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid weten: dat hangt af van het nieuw aan te treden kabinet.

Over deze poll over de rookvrij-maatregel in Nieuw-Zeeland

Aan deze poll deden 4307 mensen mee, tussen 9 december 2021 en 4 januari 2022. Onze polls zijn korte peilingen die bestaan uit 1 tot 3 vragen over één specifiek onderwerp. Daarnaast leggen we ook regelmatig langere vragenlijsten voor aan onze panelleden. Wil jij je mening en ervaringen vaker delen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan sturen wij je een mailtje als er een vragenlijst voor je klaarstaat.