Extra geld voor betere schuldhulpverlening

schuld_2706_780.jpg

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma trekt de komende drie jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor een betere schuldhulpverlening. Ze wil bereiken dat mensen die er zelf niet in slagen hun schulden af te lossen, vaker op de juiste manier manier worden geholpen.

'Mensen mogen zich niet in de steek gelaten voelen', zegt de bewindsvrouw. Volgens de wet moet een gemeente bij iedereen die aanklopt om hulp individueel bepalen welke hulp het beste past. Klijnsma vreest dat dit nog weleens misgaat, al gaat er ook heel veel goed.

Toegankelijkheid

Daarom wil ze onderzoek naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening in de praktijk. De professionaliteit van de schuldhulpverlening moet omhoog en de registratie van de problematiek verbeterd.

De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (sociale zaken) pleit voor een ander systeem van schuldhulpverlening. 'Staatssecretaris Klijnsma wil investeren in de kwaliteit van het dweilen, Amsterdam wil de kraan dichtdraaien. Zolang we de oorzaken van de schuldenproblematiek niet aanpakken, de vaste lasten voor mensen vaak te hoog zijn, het moeilijk is om toeslagen aan te vragen en we een belastingdienst hebben die niet meewerkt, worden we het probleem nooit de baas.'

Bron: ANP