Ombudsman start onderzoek naar schuldhulpverlening

schulden_800_01.jpg

De Nationale Ombudsman gaat onderzoeken of mensen die diep in de financiële problemen zitten, voldoende hulp krijgen van gemeenten. Aanleiding zijn uiteenlopende klachten over de gemeentelijke schuldhulpverlening.

'Ik maak mij zorgen over hoge eisen die veel gemeenten stellen aan hulpzoekers, over het beperkte aanbod van schuldhulp, over de financiële expertise van de Sociale (wijk-)teams', schrijft ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Alternatieven

De ombudsman vraagt zich onder meer af wat de alternatieven zijn voor mensen met financiële problemen die niet in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Ook wil hij weten hoe lang mensen moeten wachten voordat ze een schuldhulpverleningstraject in kunnen gaan. Gemeenten zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening.

Radar besteedde in de uitzending van 12 oktober aandacht aan schuldhulpverlening en hoe mensen door het rigide beleid van de Belastingdienst in de schulden raken. Kijk de uitzending hier terug.

Bron: ANP / Radar