Schuldhulpverlening

De Belastingdienst is niet alleen een instantie die belasting int. Het komt steeds vaker voor dat de fiscus mensen van inkomen verziet. Veel burgers zijn (deels) afhankelijk van toeslagen op huur, zorg en kinderopvang. Niet zelden zorgen deze toeslagen echter voor problemen.

De regelgeving en voorwaarden van de fiscus zijn vaak zo ingewikkeld dat burgers niet meer begrijpen waar ze wel en geen recht op hebben. Sociaal raadslieden van de maatschappelijke dienstverlening ontvangen steeds meer hulpvragen van radeloze burgers.

Bedenken wat je volgend jaar gaat verdienen

'In 2014 moet je bedenken wat je in 2015 gaat verdienen. Dat is heel ingewikkeld voor veel mensen. Met als gevolg dat zij dat een of twee jaar later een deel moeten terugbetalen.'

Schulden

Michel Müller uit Lelystad wordt al 7 jaar geteisterd door aanslagen van de Belastingdienst. Hij kan door de crisis lastig (vast) werk vinden en heeft wisselende arbeidscontracten. Soms krijgt hij een tijd een uitkering. Het is voor hem dus lastig in te schatten wat zijn jaarinkomen zal zijn.  Als gevolg daarvan lopen zijn schulden bij de Belastingdienst op. Deze kan hij nu echter niet terugbetalen.

Toeslagpartner

Safiera kwam in de problemen toen zij noodgedwongen haar ouderlijk huis moest verlaten. In eerste instantie woonde ze samen met een huisgenoot. De Belastingdienst markeerde haar huisgenoot toen als toeslagpartner. Later verhuisde ze naar een kamer bij haar oom in huis. De fiscus beschouwde ook haar oom ook als toeslagpartner. Het gevolg is dat Safiera fikse bedragen terug moet betalen.

Het inkomen van Safiera is opgebouwd uit salaris, huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. In totaal komt ze daarmee net uit boven het bestaansminimum. Omdat de Belastingdienst de bedragen verrekent met haar huidige toeslagen komt Safiera echter onder dit bestaansminimum uit.