Extreme erfbelasting door inwonende ouders

Door een wetswijziging dreigen duizenden mensen in de problemen te komen. Ze maken gebruik van een constructie waarbij, als de ouders op leeftijd komen, de kinderen het huis kopen. De ouders worden dan vruchtgebruikers van de woning.
 Vele duizenden mensen hebben, in samenspraak met de notaris, gekozen voor deze vruchtgebruik constructie. Maar nu blijkt dat de kinderen na overlijden van de ouders een extreem hoge erfbelasting moeten betalen.

Zo ook in het geval van mevrouw Verlangen uit Zelhem. Zij en haar man kopen het huis van haar ouders onder voorbehoud van vruchtgebruik. De familie Verlangen gaat in het ouderlijk huis wonen, voor haar ouders bouwen ze een seniorenwoning op het erf. Door de vruchtgebruik constructie kunnen de ouders er blijven wonen, zonder dat ze huur betalen. Inmiddels is de moeder van mevrouw Verlangen overleden en komt mevrouw Verlangen erachter dat de wetgeving rondom vruchtgebruik drastisch is veranderd.

Volgens haar notaris, meneer Blankestijn, is de familie een aanzienlijk bedrag aan erfbelasting verschuldigd, als de vader van mevrouw Verlangen komt te overlijden. En dat was niet bekend toen ze deze constructie vastlegden bij de notaris.

Het probleem zit in een wijziging in de successiewet per januari 2010. Een oude resolutie uit 1964 is er uit gesloopt. In die resolutie staat dat bij overlijden van de vruchtgebruiker de erfbelasting berekend moet worden op basis van de waarde van het huis op moment van de overdracht. Nu, in de herziende successiewet, moet er ineens erfbelasting betaald worden over de waarde van het huis op het moment van overlijden. En dat is, met behoorlijk gestegen huizenprijzen, vele malen hoger.

Volgens professor Stubbé, hoogleraar fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam, is het gek dat de wet zo ineens gewijzigd is. De regering heeft iets geregeld en dat jaren goed gevonden. Het is nogal wat om dat zomaar in te trekken. Dat is pittig, aldus Stubbé.

Dit ondervindt ook René Boon, uit Aalsmeer. In 1990 schrijft zijn moeder de woning over op zijn naam, meneer Boon woont dan al bij zijn moeder in en is jarenlang mantelzorger voor haar. Dit jaar overlijdt zijn moeder. Na de crematie gaat hij naar de notaris voor de nalatenschap. Tijdens de afwikkeling van de erfenis komt meneer Boon erachter dat hij flink gedupeerd is door de wijzigingen in het vruchtgebruik. “Grof gezegd komt het erop neer dat ik ruim 35.000 euro moet betalen, terwijl ik had gerekend op 7.500 euro vanwege erfbelasting. Niet wetende dat die wet was aangescherpt in 2010µ; aldus meneer Boon.