Extreme erfbelasting door inwonende ouders

Door een wetswijziging dreigen duizenden mensen in de problemen te komen. Ze maken gebruik van een constructie waarbij, als de ouders op leeftijd komen, de kinderen het huis kopen. De ouders worden dan vruchtgebruikers van de woning. Januari 2010 is deze wet veranderd en nu krijgen de kinderen te maken met een extreem hoge erfbelasting.

Het probleem zit in een wijziging in de successiewet per januari 2010. Een oude resolutie uit 1964 is er uit gesloopt. In die resolutie staat dat bij overlijden van de vruchtgebruiker de erfbelasting berekend moet worden op basis van de waarde van het huis op moment van de overdracht. Nu, in de herziende successiewet, moet er ineens erfbelasting betaald worden over de waarde van het huis op het moment van overlijden. En dat is, met behoorlijk gestegen huizenprijzen, vele malen hoger.Kijk hier wat u kunt doen als u of uw ouders gebruik maakt van deze vruchtgebruikconstructie.

Forumreacties

31
  • Door Radar

Het is een gebruikelijke constructie. Als ouders op leeftijd komen, kopen de kinderen het huis van hun ouders en delen de woning met hen. De ouders worden dan zogenaamde vruchtgebruikers van de woning. Een en ander wordt vastgelegd bij de notaris. Het is goed geregeld voor de toekomst, als de ouders komen te overlijden. Dan verandert plotseling de wetgeving en krijgen de kinderen na overlijden te maken met een onverwacht hoge erfbelasting. Dit kan in de tienduizenden euro’s lopen, waardoor het huis in een klap onbetaalbaar wordt. In Radar; de grote gevolgen van een kleine wetswijziging.  Maandag in Radar, 20:30 uur, Nederland 1

  • Door robbert61

Niet betalen wie zegt er dat jij ouder word als je ouders en dan heb je belasting betaald en voor niets gedaan het slaat volledig de plank mis. Kan je zien wat voor regering we hier hebben. Dus ook niet je ouders in laten wonen. Dan ben je er bij bij die klo......... Maar de belasting gewoon voor het gerecht slepen omdat je nooit weet of je wel ouder word als je ouders dat verliezen ze altijd. Nu lees je ineens iets anders als in het eerste bericht. Dus nooit kopen het huis als ze er nog in wonen je erft het toch wel als ze dood gaan.

  • Door diadino

@robbert61, lees even goed, er staat dat je pas betaald na het overlijden van de ouders, dus niet als de constructie in werking gaat.kort gezegd komt het er in mijn ogen op neer dat de belasting het huis blijft zien als "bezit" van je ouders en laat je dus na het overlijden het volle pond betalen aan nalatenschapsbelasting. terwijl de construsctie nu juist bedacht was om dat te voorkomen. nu zul je alsnog het huis moeten verkopen(eventueel) om aan de verplichtingen van de belasting te kunnen voldoen. beetje flauw van de belasting, maar als iets blijkbaar succesvol is, wil de overheid toch zijn graantje mee blijven pikken en bedenkt dus nieuwe dingen als tegenmaatregel.